Gulasz z udźca indyka w stylu węgierskim

Gulasz z udźca indyka w stylu węgierskim

Najlepszy gulasz z dodatkiem delikatnego mięsa indyka, papryki i marchewki, prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny. Mięso z udźca indyka jest łatwe w obróbce, gulasz robi się stosunkowo szybko. Polecam ten pachnący papryką i ziołami gulasz w stylu węgierskim, na obiad dla całej rodziny 🙂

Zdjęcie - Gulasz z udźca indyka w stylu węgierskim - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na gulasz z udźca indyka w stylu węgierskim:

  • 800 g mięsa z udźca indyka bez skóry, pokrojonego w kostkę
  • 2 marchewki pokrojone na plasterki
  • 3 papryki pokrojone w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (można zastąpić ketchupem )
  • masło klarowane do smażenia
  • natka pietruszki

Przyprawy

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki ( lub wg. uznania )
  • 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 pełne łyżeczki majeranku
  • 3 liście laurowe / kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

 

Jak zrobić gulasz z udźca indyka w stylu węgierskim?

Na dnie dużej patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego, dodaj cebulę i czosnek, wszystko smaż do zrumienienia.

Pokrojone mięso posyp papryką słodką, ostrą i majerankiem, pomieszaj kawałki mięsa w przyprawach i daj na patelnię. Wszystko smaż mieszając, aż mięso zmieni kolor. Dodaj też marchewkę i paprykę, ponownie smaż około 3 minuty.

Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, dolej szklankę gorącej wody, pomieszaj i gotuj wszystko około 35 minut. Na koniec dodaj koncentrat, pomieszaj, dopraw gulasz do smaku. Gotuj jeszcze chwilę, aż gulasz zgęstnieje, a mięso będzie miękkie i kleiste. Na koniec posyp natką pietruszki 🙂

Smacznego 🙂

Uwagi – 1 łyżeczkę papryki słodkiej, można zastąpić papryką wędzoną o delikatnym, dymnym smaku.

Zdjęcie - Gulasz z udźca indyka w stylu węgierskim - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów