Gulasz z udźca indyka po kreolsku
Mięso indycze uwielbiam, ponieważ prawie wcale nie zawiera tłuszczu, jest jasne, delikatne i kruche. Ulubionym kawałkiem mięsa z indyka jest udziec, bo daje bardzo wiele możliwości przygotowania z niego smacznego posiłku.
Dziś prezentuję gulasz po kreolsku, gulasz absolutnie dietetyczny. Raz, mięso jest już dietetyczne, dwa nie jest podsmażane jak to jest w zwyczaju przy przygotowaniu tego typu dania. Mięso marynowane jest w soku z pomarańczy. Koniecznie do przygotowania!
Składniki:
1-1,2 kg udźca z indyka
sok z 1 pomarańczy
1 łyżeczka posiekanego czosnku
sól, pieprz
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
4 goździki
100 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 ostra czerwona papryczka
3 gałązki selera naciowego
2 łyżki oleju
pęczek dymki
100 ml passaty pomidorowej
2 łyżki octu jabłkowego
Wykonanie:
- z udźca zdjąć skórę, usunąć kość (wykorzystać do przygotowania rosołu), pokroić mięso. Skropić sokiem z pomarańczy, wymieszać z czosnkiem, posolić, dodać zioła i goździki. Przykryć i odstawić przynajmniej na 1 godzinę
- przełożyć do rondla, zalać bulionem, dodać musztardę, posiekaną ostrą papryczkę (bez pestek), drobno pokrojonego selera i szczypior z dymki. Dusić na małym ogniu prawie do miękkości. Gdy odparuje woda dolać około 150 ml
- w międzyczasie na oleju podsmażyć posiekane cebulki dymki. Dołożyć do garnka z mięsem. Dolać passatę pomidorową i ocet, wymieszać i poddusić razem przez następne 10 minut
- podawać z jaśminowym ryżem
źródło: "Moje gotowanie" 3/2017