Gulasz z serduszek drobiowych w sosie śmietanowym
Przedstawiona we wczorajszym odcinku „Tajemniczego Składnika” (Telewizja POLSAT, wtorek 21:35), idea „od nosa do ogona” jest mi bardzo bliska. Skoro bowiem decydujemy się na jedzenie mięsa, nieuzasadnionym marnotrawstwem byłoby wykorzystywanie tylko tych części zwierzęcia, które uważamy za wyrafinowane, najlepsze, de lux…
Mistrzyniami w użyciu w kuchni każdego skrawka tuszy były nasze babki. Żyły w czasach, gdy na luksus wyrzucania jedzenia nie tylko nie można było sobie pozwolić, ale i zwyczajnie nie uchodziło dopuszczać się takiego zachowania.
Dziś, w czasach pełnych marketowych półek, nieustających przecen i promocji zbyt łatwo zapominamy o ekonomicznym i etycznym gotowaniu.
Pamiętajmy więc, że pysznie przyrządzić można nie tylko polędwicę czy schab. Delikatna pręga, rozpływający się w ustach policzek czy pyszne ozory stać się mogą daniami godnymi tak gwiazdkowego menu restauracyjnego, jak i domowego stołu!
Dziś serduszka drobiowe w sosie śmietanowym. Prawdziwie romantyczne danie! :)
Proporcje na 3 porcje
Składniki- serduszka drobiowe - 500 g
- pieczarki - 300 g
- natka pietruszki - 1 pęczek
- śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
- cebula - 1 szt (mała)
- mielona kolendra - 1/4 łyżeczki
- sól, pieprz - do smaku
- olej - 2 łyżki
- liść laurowy - 2 szt
- ziele angielskie - 3 ziarna
- kasza - do podania
Na oleju zeszklij cebulę, dodaj kolendrę, ziele angielskie i liść laurowy. Dodaj pokrojone na ćwiartki pieczarki, usmaż je na złoto.
Serduszka oczyść (wytnij błonki itp), wrzuć na patelnię i lekko podsmaż. Składniki zalej niedużą ilością wody (ma je tylko przykryć). Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut.
Sos zaciągnij śmietanką, gotuj, aż lekko zgęstnieje (ewentualnie zagęść łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody). Przypraw do smaku.
Gulasz podawaj z kaszą, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki.