Gulasz z indyka z kurkami
W sezonie, gdy świeże kurki są na wyciągnięcie dłoni warto wykorzystać ich potencjał. Są nie tylko zdrowe, ale wyjątkowo podnoszą smakowitość każdej potrawy w której zostały wykorzystane.
Dziś wylądowały w gulaszu z indyka. Niby zwykły gulasz, a z dodatkiem pomarańczowych grzybków jest po prosty doskonały.
Delikatne mięso indycze i kurki wspaniale się uzupełniają.
Składniki:
1 kg mięsa z udźca indyczego
1 cebula
2 łyżki mąki krupczatki
sól, pieprz
papryka w proszku
listek laurowy, ziele angielskie
około 300 g kurek
pęczek koperku
1,5-2 szklanki bulionu
200 ml śmietany
2 łyżki oleju
Wykonanie:
- mięso odfiletować, obrać z powięzi i błonek, następnie pociąć w dużą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i czerwoną papryką, obtoczyć każdy kawałek w mące, nadmiar strząsnąć. Obsmażyć na gorącym oleju do zrumienienia. Mięso zsunąć i na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę
- obsmażone mięso z cebulą zalać w płaskim rondlu bulionem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem około 1 godziny, aż będzie zupełnie miękkie
- w międzyczsie opłukać kurki, większe podzielić na pół i dodać do gulaszu koło 10-15 minut pod koniec duszenia
- podawać z kaszą, ryżem lub kluskami