Gulasz z indyka z jabłkami i dynią
Zimą przyda się wszystko, co rozgrzewa. Nie tylko swetry, grube skarpety i aromatyczne świece, ale i rozgrzewające od środka jedzenie, które na długo utrzyma nas w cieple. Mam dla Was propozycję na pyszny jesienno – zimowy aromatyczny gulasz z indyka z jabłkami i dynią. To definitywnie najlepszy gulasz, jaki kiedykolwiek zrobiłam – słodkawy, kremowy, nie za ciężki, a na dodatek prosty w przygotowaniu.
Rozgrzewający i syty obiad
Dynię można na szczęście dostać ciągle bez większych problemów w sklepach, jabłka są dostępne cały rok, ale właśnie jesienią i zimą są najsmaczniejsze. Więc to prosty pomysł na zdrowy, sycący i przepyszny obiad, pełen wartościowych składników, białka i witamin. Idealny dla mięsożerców! Przepis jest naprawdę prosty, spróbujcie koniecznie! Dodatek cydru nadaje temu gulaszowi jeszcze bardziej jabłkowego smaku, lekkie kwaskowatości i nadaje mu kremową konsystencję.
Przepis na ten dyniowy gulasz jabłkowy został przygotowany dla magazynu Kocioł, w którym znajdziecie całe mnóstwo innych inspiracji na zimowe przepisy, z jabłkami i drożdżami w roli głównej. Numer jest przepiękny i pełen cudownych zdjęć i przepisów, a możecie go pobrać całkowicie za darmo pod tym linkiem.
Gulasz z indyka z jabłkami i dynią
Czas przygotowania: 10 minut + 8 godzin namaczania
Liczba porcji: 3
Składniki:
400 g mięsa z indyka na gulasz
½ dyni piżmowej
2 jabłka
1 ½ szklanki cydru mętnego
1 ½ szklanki bulionu
1 cebula
1 cm świeżego imbiru
3 łyżki mąki
pieprz, sól, tymianek suszony, natka pietruszki
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Indyka solimy i pieprzymy. Dynię i jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebule kroimy w piórka, a imbir obieramy i siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy mięso 3 minuty z obu stron. Ściągamy z patelni i odstawiamy.
Dolewamy na patelnię 1 łyżkę oleju. Dodajemy cebulę, świeży imbir i smażymy 2 minuty. Wrzucamy dynię i smażymy jeszcze 2 minuty. Przesiewamy mąkę, wlewamy cydr i bulion, dokładnie mieszamy. Wrzucamy mięso, przyprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem i dusimy pod przykryciem 25 minut. Dodajemy jabłka i dusimy jeszcze 5 minut. Podajemy ze świeżą natką pietruszki.
Smacznego!