Gulasz z bakłażanów z pomidorami

Gulasz z bakłażanów z pomidorami

 


Zdjęcie - Gulasz z bakłażanów z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To najlepsze danie z bakłażana jakie mogę polecić. Na targu kupiłam kolorowe bakłażany i zrobiłam z nich gulasz po hindusku z mnóstwem aromatycznych przypraw. Do gulaszu zagniatłam chlebki i jedliśmy je maczajac w gulaszu.

 

 

Składniki na gulasz z bakłażana i pomidorów:

3 spore bakłażany ( dowolne)

3 pomidory spażone obrane ze skórki (polecam te podłużne, mięsiste)

cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka startego imbiru

1 łyżeczka: kminu rzymskiego i kurkumy

1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach i papryki ostrej (według preferencji)

3-5 liści curry ( jeśli nie macie, nie dodawajcie będzie i tak pyszne bez tego składnika)

1 łyżeczka czubata garam masala

natka kolendry

sól i pieprz do smaku

oliwa z oliwek ok. 3 łyżek

 

Przygotowanie gulaszu z bakłażana i pomidorów:

Bakłażana myjemy i kroimy w kostkę ( 2 cm), posypujemy solą odstawiamy aby sól wyciągnęła z nich wodę. Po 15 minutach wycieramy bakłażany z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym. Obsmażamy na suchej patelni ( smażymy partiami). Po obsmażeniu bakłażana do rondla Wlewamy oliwę i przyprawy smażymy kilka minut, dodajemy cebulę, czosnek i imbir, następnie pomidory i dusimy kilka minut. Dodajemy bakłżany i dusimy mieszjac od czasu do czasu (40 minut). Jeśli jest dużo płynu zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy wodę.

 

Składniki na chlebki:

szklanka mąki orkiszowej lub pszennej + do podsypywania

1 łyżka oliwy lub rozpuszczonego masła

1/2 łyzeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

woda ok 1/2 szklanki

 

Przygotowanie chlebków:

Z podanych skałdników na chlebki zagniatamy ciasto, dzieliny na porcje i rozwałkowujemy podsypując mąką. Wypiekamy na suchej patelni np. naleśnikowej.


Zdjęcie - Gulasz z bakłażanów z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów