Gulasz z bakłażanów z pomidorami
To najlepsze danie z bakłażana jakie mogę polecić. Na targu kupiłam kolorowe bakłażany i zrobiłam z nich gulasz po hindusku z mnóstwem aromatycznych przypraw. Do gulaszu zagniatłam chlebki i jedliśmy je maczajac w gulaszu.
Składniki na gulasz z bakłażana i pomidorów:
3 spore bakłażany ( dowolne)
3 pomidory spażone obrane ze skórki (polecam te podłużne, mięsiste)
cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka: kminu rzymskiego i kurkumy
1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach i papryki ostrej (według preferencji)
3-5 liści curry ( jeśli nie macie, nie dodawajcie będzie i tak pyszne bez tego składnika)
1 łyżeczka czubata garam masala
natka kolendry
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek ok. 3 łyżek
Przygotowanie gulaszu z bakłażana i pomidorów:
Bakłażana myjemy i kroimy w kostkę ( 2 cm), posypujemy solą odstawiamy aby sól wyciągnęła z nich wodę. Po 15 minutach wycieramy bakłażany z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym. Obsmażamy na suchej patelni ( smażymy partiami). Po obsmażeniu bakłażana do rondla Wlewamy oliwę i przyprawy smażymy kilka minut, dodajemy cebulę, czosnek i imbir, następnie pomidory i dusimy kilka minut. Dodajemy bakłżany i dusimy mieszjac od czasu do czasu (40 minut). Jeśli jest dużo płynu zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy wodę.
Składniki na chlebki:
szklanka mąki orkiszowej lub pszennej + do podsypywania
1 łyżka oliwy lub rozpuszczonego masła
1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
woda ok 1/2 szklanki
Przygotowanie chlebków:
Z podanych skałdników na chlebki zagniatamy ciasto, dzieliny na porcje i rozwałkowujemy podsypując mąką. Wypiekamy na suchej patelni np. naleśnikowej.