Gulasz drobiowy w sosie musztardowym
Na działce kończy się sezon na słodki groszek i zaczyna na cukinię. Nie mogłam, nie wykorzystać moich ulubionych warzyw do obiadu. Drobiowy gulasz, robi się dość szybko – mięso krótko obsmażam, a następnie duszę. Sos zagęszczam musztardą i mąką z ciecierzycy, na koniec dodaję warzywa. Lekko słodka młoda cukinia i groszek cukrowy, znakomicie się uzupełniają z ostrym smakiem musztardy i z ryżem curry. Polecam na rodzinny obiad i na kolację we dwoje ?
Składniki / 3 porcje
- 2 filety z kurczaka
- 1 młoda cukinia pokrojona na plasterki
- szklanka groszku cukrowego
- 1 pełna łyżka ostrej musztardy
- dwa ząbki czosnku drobno starte
- 2 łyżeczki mąki z ciecierzycy lub grochowej
- 1/2 łyżeczka suszonego tymianku i majeranku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Filety kroję na mniejsze kawałki. Na rozgrzany tłuszcz daję kawałki mięsa. Kurczaka smażę do czasu, kiedy zmieni kolor.
Dodaję suszone zioła i czosnek, całość duszę pod przykryciem około 10 – 15 minut. W razie potrzeby, dolewam trochę wody lub bulionu.
W 1/2 szklanki zimnej wody, rozprowadzam mąkę. Mieszankę dodaję do gulaszu, całość gotuję na małym ogniu około 1 -2 minuty. Dodaję musztardę, wszystko mieszam i ponownie duszę około 5 minut.
Na koniec dodaję cukinię i groszek. Podgrzewam do czasu, kiedy cukinia będzie al’dente. W razie potrzeby gulasz doprawiam do smaku.
Podaję z ryżem gotowanym z curry w proporcjach – 1 łyżeczka curry na 200 g ryżu. Smacznego ?