Grzanki z zielonymi szparagami i serem
Super szybkie, super pyszne!
Grzanki z wyrazistym w smaku serem (może być feta albo serek kozi lub moja ukochana bryndza), do tego tylko świeże zielone szparagi (nie gotujemy ich, surowe, chrupiące smakują zupełnie jak młody groszek!).
Do tego dobra oliwa, świeżo mielony pieprz i wiosenna przekąska gotowa!
Proporcje na 2 grzanki
Składniki- chleb razowy - 2 szt
- ser (feta, bryndza, kozi) - 2 łyzki
- szparagi zielone - 2 szt
- oliwa - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
Od umytych szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Pokrój obieraczką do warzyw na cienkie wstążki.
Chleb opiecz w tosterze lub pod grzałką grilla w piekarnika na chrupko. Posmaruj wybranym serkiem. Na wierzchu ułóż szparagi. Skrop oliwą, posyp świeżo mielonym pieprzem. Ewentualnie posól (nie, jeśli używasz np.fety). Podawaj od razu.