Grzanki z rillettes

Grzanki z rillettes
Zdjęcie - Grzanki z rillettes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rillettes jest to forma smarowidła kanapkowego z mięsem zwanego we Francji dżemem ze świni. Mięso jest pieczone długo w niskiej temperaturze i rozdrobnione na pojedyncze włókna. Przygotowanie nie jest kłopotliwe, za wyjątkiem wytapiania słoniny. Mięso zalane smalcem może być przechowywane bardzo długo. Aby uzyskać bardziej gładką wersję, możesz upieczone mięso zmiksować w blenderze na małych obrotach.

  • 500 g karkówki
  • 500 g surowego boczku
  • 150 g słoniny
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • olej Kujawski z czosnkiem
  • 1 bagietka
  • marynowane grzybki
  • korniszony

Słoninę kroimy w kostkę 2 x 2cm i roztapiamy na średnim ogniu, często mieszając aby nie przypalić, studzimy.


Karkówkę i boczek myjemy, i dokładnie suszymy papierowym ręcznikiem. Nacieramy mięso solą i pieprzem, wkładamy do rękawa do pieczenia. Dodajemy czosnek, zioła oraz kilka łyżek wody. Rękaw zamykamy i przy pomocy wykałaczki robimy w nim kilka dziurek. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180°C. Po 10 min. zmniejszamy temp. do 150°C i dalej pieczemy ok. 3 godz.


Po upieczeniu mięso powinno rozpadać się na włókna, rozdzielamy je drobno przy pomocy dwóch widelców. Przekładamy mięso do 2/3 objętości naczyń i zalewamy do pełna roztopionym tłuszczem. Wstawiamy do schłodzenia do lodówki na min. 24 godz.


Bagietkę kroimy, kromki nacieramy olejem smakowym z obu stron. Wstawiamy do pieca i włączamy funkcję grill. Gotowe grzanki smarujemy schłodzonym rillettes, solimy do smaku i podajemy z grzybkami oraz korniszonami.


Zdjęcie - Grzanki z rillettes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Grzanki z rillettes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis jest efektem współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu - Kujawskiego z ziołami.



Kategorie przepisów