Grzanki z pieczonym bakłażanem, kozim serem i orzechami

Grzanki z pieczonym bakłażanem, kozim serem i orzechami
Zdjęcie - Grzanki z pieczonym bakłażanem, kozim serem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grzanki z pieczonym bakłażanem, kozim serem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grzanki z pieczonym bakłażanem, kozim serem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grzanki z pieczonym bakłażanem, kozim serem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grzanki z pieczonym bakłażanem, kozim serem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grzanki z pieczonym bakłażanem, kozim serem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g bakłażanów (2 małe sztuki)
  • 100 g miękkiego sera koziego
  • 60 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 15 ml miodu
  • 2 bułki typu ciabatta
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cytryny
  • kilka gałązek oregano lub bazylii
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Bakłażany nakłuwamy widelcem, skrapiamy Oliwierem i oprószamy solą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200ºC i pieczemy około 20 minut.

Miękkie bakłażany wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. Kroimy na pół i podsmażamy na patelni na złoty kolor.

Bułki kroimy wzdłuż na pół. Nacieramy czosnkiem i lekko smarujemy olejem. Podpiekamy lub grillujemy na złoty kolor. Obok bułek wysypujemy orzechy i układamy bakłażany. Bakłażany posypujemy serem, oprószamy pieprzem i wszystko razem podpiekamy.

Na chrupiących bułkach układamy połówki bakłażana, posypujemy orzechami, skrapiamy sokiem z cytryny i miodem. Dekorujemy świeżymi ziołami.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów