Grzanki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce
Grzanki to podstawa śniadania wielu osób, wszak trudno o lepsze poranne spożytkowanie nie pierwszej już świeżości chleba ;) Anglicy podają tosty z fasolką. To kolejny poziom takiego zestawu.
Mamy tu chrupiącą, grzankę przygotowaną na oliwie z czosnkiem, ciecierzycę ze świeżymi pomidorami i kuminem, trochę zieleniny (młody szpinak lub rukola pasować będą doskonale) i cudowne jajko w koszulce, którego rozpływające się żółtko tworzy dla całości idealny sos. Czy można wyobrazić sobie lepsze rozpoczęcie poranka?
To danie to świetna propozycja na bezmięsne, a przy tym naprawdę sycące, wytrawne śniadanie.
Podaję proporcje na 2 solidne porcje, możecie je dowolnie zwiększać i doprawiać do smaku.
Składniki:- Grzanka:
- chleb - 2 spore kromki
- oliwa - 2 łyżki
- czosnekq - 1 ząbek
- Ciecierzyca:
- ugotowana ciecierzyca - 3/4 szklanki (może być z puszki)
- pomidor - 2 średnie pomidory malinowe
- kumin - 1/4 łyżeczki, mielony
- oliwa - 1 łyżka
- szalotka - 1 szt
- chili/papryka/sriracha - do smaku (coś ostrego;)
- sól, pieprz - do smaku
- rukola - duża garść (lub młody szpinak)
- Jajko w koszulce:
- jajko - 2 szt
- biały ocet winny/jabłkowy - 2 łyżki
Jajko:
Jajko wbij do małej miseczki. W garnuszku zagotuj 2 szklanki wody z octem. Gdy zawrze, zamieszaj łyżka, aby powstał wir, w jego środek delikatnie (z małej wysokości) wlej jajko, gotuj ok. 3 minuty na małym ogniu. Delikatnie wyjmij łyżką cedzakową.
Grzanka:
Na patelni rozgrzej oliwę. Pieczywo natrzyj rozciętym ząbkiem czosnku, usmaż na złoto, na rozgrzanej oliwie, z obu stron.
Ciecierzyca:
Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej drobno posiekaną szalotkę. Dodaj kumin oraz pokrojone w małą kostkę pomidory. Smaż na małym ogniu, aż pomidory zupełnie się rozpadną. Dopraw do smaku solą, pieprzem, chili. Dodaj ciecierzycę i listki rukoli/szpinaku. Gotuj, aż sos zgęstnieje, a listki będą miękkie.
Ciecierzycę w sosie ułóż na grzance, na wierzchu połóż jajko. Opcjonalnie oprósz świeżo mielonym pieprzem, skrop oliwą, podawaj od razu.