Grzanki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce

Grzanki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce

Grzanki to podstawa śniadania wielu osób, wszak trudno o lepsze poranne spożytkowanie nie pierwszej już świeżości chleba ;) Anglicy podają tosty z fasolką. To kolejny poziom takiego zestawu.

Zdjęcie - Grzanki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mamy tu chrupiącą, grzankę przygotowaną na oliwie z czosnkiem, ciecierzycę ze świeżymi pomidorami i kuminem, trochę zieleniny (młody szpinak lub rukola pasować będą doskonale) i cudowne jajko w koszulce, którego rozpływające się żółtko tworzy dla całości idealny sos. Czy można wyobrazić sobie lepsze rozpoczęcie poranka?

Zdjęcie - Grzanki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To danie to świetna propozycja na bezmięsne, a przy tym naprawdę sycące, wytrawne śniadanie.

Zdjęcie - Grzanki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podaję proporcje na 2 solidne porcje, możecie je dowolnie zwiększać i doprawiać do smaku.

Składniki:
  • Grzanka:
  • chleb - 2 spore kromki
  • oliwa - 2 łyżki
  • czosnekq - 1 ząbek
  • Ciecierzyca:
  • ugotowana ciecierzyca - 3/4 szklanki (może być z puszki)
  • pomidor - 2 średnie pomidory malinowe
  • kumin - 1/4 łyżeczki, mielony
  • oliwa - 1 łyżka
  • szalotka - 1 szt
  • chili/papryka/sriracha - do smaku (coś ostrego;)
  • sól, pieprz - do smaku
  • rukola - duża garść (lub młody szpinak)
  • Jajko w koszulce:
  • jajko - 2 szt
  • biały ocet winny/jabłkowy - 2 łyżki
Przygotowanie:

Jajko:

Jajko wbij do małej miseczki. W garnuszku zagotuj 2 szklanki wody z octem. Gdy zawrze, zamieszaj łyżka, aby powstał wir, w jego środek delikatnie (z małej wysokości) wlej jajko, gotuj ok. 3 minuty na małym ogniu. Delikatnie wyjmij łyżką cedzakową.

Grzanka:

Na patelni rozgrzej oliwę. Pieczywo natrzyj rozciętym ząbkiem czosnku, usmaż na złoto, na rozgrzanej oliwie, z obu stron.

Ciecierzyca:

Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej drobno posiekaną szalotkę. Dodaj kumin oraz pokrojone w małą kostkę pomidory. Smaż na małym ogniu, aż pomidory zupełnie się rozpadną. Dopraw do smaku solą, pieprzem, chili. Dodaj ciecierzycę i listki rukoli/szpinaku. Gotuj, aż sos zgęstnieje, a listki będą miękkie.

Ciecierzycę w sosie ułóż na grzance, na wierzchu połóż jajko. Opcjonalnie oprósz świeżo mielonym pieprzem, skrop oliwą, podawaj od razu.

Kategorie przepisów