Gryczane ciasto ze śliwkami. Przepis dla Helenki
Puszysty, słodki, pachnący wakacjami placek ze śliwkami. Okazuje się, że i ciasto może być pełne składników odżywczych, zamiast tuczących, pustych kalorii.
Mąka gryczana i orkiszowa pełnoziarnista zastąpiły tradycyjną białą, a ksylitol cukier. Bardzo proste do przygotowania i super smaczne. Informacja dla sceptyków - ciasto nie ma absolutnie gryczanego posmaku!
Moja niespełna 10-letnia wnuczka Helenka świetnie radzi sobie w kuchni. Naleśniki w jej wykonaiu to czysta perfekcja. Mazurki wielkanocne ozdobione przez Helenkę jeszcze nigdy nie były takie piękne. Ostatnio ma manię pieczenia, dlatego ten przepis jest dla Ciebie Helen!
Składniki:
2 jajka
1/2 szklanki ksylitolu/cukru
3/4 szklanki mąki gryczanej
1/3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g masła
około 600 g śliwek
cukier puder do posypania
Wykonanie:
- śliwki umyć, odsączyć i pozbawić pestek
- w małym rondelku roztopić masło, odstawić do przestudzenia
- blaszkę o wymiarach 24x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia
- odmierzyć obie mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia
- białka ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać cukier po jednej łyżce, następnie dodać po jednym żółtku, na końcu wlać cienką strużką roztopione masło
- zmiksować masę jajeczną z mąką
- przełożyć ciasto do foremki. Na wierzchu poukładać połówki śliwek, lekko wciskając je do ciasta
- piec w 180`C 35-40 minut do zrumienienia
- studzić na kratce
- przed podaniem posypać cukrem pudrem