Gryczane bezglutenowe podpłomyki
Dzisiaj propozycja dla bezglutenowców. Wypieki bezglutenowe nie są łatwe, często wychodzą zbite i suche, dlatego warto do ciasta dodać jakiś mokry dodatek np. ugotowaną kaszę. Spróbowałam ten patent w gryczanych podpłomykach. Wyszły delikatne i wilgotne, a z wierzchu chrupiące, bo posypałam je suchą kaszą. W trakcie smażenia podpłomyków na patelni ziarenka zamieniły się w chrupiącą posypkę.
Czas całkowity: 0 min
Czas wyrastania: 15 min
Czas wypieku: 16 min
Składniki :
- letnia woda - 200 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- suszonej żurawiny - 50 g
- ugotowanej kaszy gryczanej - 100 g
- kaszy gryczanej - 50 g
- mąki gryczanej - 250 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę, żurawinę, ugotowaną kaszę i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy krótko ciasto, aż będzie plastyczne i elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 8 części i przekładamy na oprószony mąką blat podsypany suchą kaszą gryczaną i odrobiną mąki. Cienko wałkujemy na okrągłe placki.
3. Patelnię smarujemy odrobiną tłuszczu i mocno rozgrzewamy. Podpłomyki smażymy po ok. minutę z każdej strony. Przed podaniem odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Serwujemy na ciepło lub na zimno.