Gryczane bezglutenowe podpłomyki

Zdjęcie - Gryczane bezglutenowe podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj propozycja dla bezglutenowców. Wypieki bezglutenowe nie są łatwe, często wychodzą zbite i suche, dlatego warto do ciasta dodać jakiś mokry dodatek np. ugotowaną kaszę. Spróbowałam ten patent w gryczanych podpłomykach. Wyszły delikatne i wilgotne, a z wierzchu chrupiące, bo posypałam je suchą kaszą. W trakcie smażenia podpłomyków na patelni ziarenka zamieniły się w chrupiącą posypkę.

Czas całkowity: 0 min
Czas wyrastania: 15 min
Czas wypieku: 16 min

Składniki :

  1. letnia woda - 200 ml
  2. sól - 1,5 łyżeczki
  3. oliwa - 1 łyżka
  4. suszonej żurawiny - 50 g
  5. ugotowanej kaszy gryczanej - 100 g
  6. kaszy gryczanej - 50 g
  7. mąki gryczanej - 250 g

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę, żurawinę, ugotowaną kaszę i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy krótko ciasto, aż będzie plastyczne i elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 8 części i przekładamy na oprószony mąką blat podsypany suchą kaszą gryczaną i odrobiną mąki. Cienko wałkujemy na okrągłe placki.
3. Patelnię smarujemy odrobiną tłuszczu i mocno rozgrzewamy. Podpłomyki smażymy po ok. minutę z każdej strony. Przed podaniem odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Serwujemy na ciepło lub na zimno.

Zdjęcie - Gryczane bezglutenowe podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gryczane bezglutenowe podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gryczane bezglutenowe podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Prosty biszkopt
1

Prosty biszkopt

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Wytrawne ciastka z boczkiem i serem cheddar

Wytrawne ciastka z boczkiem i…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Ciasteczka kokosowe
1

Ciasteczka kokosowe

Beti Beti
kruche babeczki

Zupa z ciecierzycy, pora i szpinaku

Zupa z ciecierzycy, pora i szp…

figmara figmara
figowe smaki

Słodki sos chili bez  skrobi

Słodki sos chili bez skrobi

aronia aronia
Wiem co jem

Babka cytrynowa z lemon curd
1

Babka cytrynowa z lemon curd

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Fuczki - bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty
2

Fuczki - bieszczadzkie placki…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto ucierane z serem
2

Ciasto ucierane z serem

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Zupa cebulowa
2

Zupa cebulowa

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto dyniowe znakomite. Proste, bez miksera. Wege

Ciasto dyniowe znakomite. Pros…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tarta szpinakowa na sezamowym spodzie

Tarta szpinakowa na sezamowym…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Naleśniki z dyniowym kremem orzechowym z ciecierzycą
1

Naleśniki z dyniowym kremem or…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon