Gryczane babeczki z chałwą (bez jajek)
Są to pyszne babeczki z mąki z kaszy gryczanej oraz mąki graham. Zawierają bardzo mało cukru, a słodki smak powoduje chałwa. W domu nie miałam akurat jajek, więc użyłam siemienia lnianego. Myślę, że to świetny pomysł, który będę bez obaw wykorzystywać. W babeczkach znalazła się też odrobina kakao. Robi się je bardzo szybko. Taki zdrowszy wypiek jest idealny na przekąskę lub deser :)
Gryczane babeczki z chałwą
/12 babeczek/
150g mąki gryczanej (kasza gryczana zmielona w młynku do kawy)
100g mąki graham
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalanego 1/3 szklanki ciepłej wody
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki kakao
100g chałwy kakaowej
Mąki wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać olej, siemię i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać pokruszoną chałwę i ponownie wymieszać. Masę przelać do papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Smacznego!