Gruzińska sałatka z czerwonej fasoli

Zdjęcie - Gruzińska sałatka z czerwonej fasoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Drugi po mołdawskich plackach z fetą i koperkiem przepis z książki Olii Hercules pt. "Mamuszka". To gruzińska sałatka z czerwonej fasoli, a właściwie wariacja autorki na temat dania z książki kucharskiej z czasów ZSRR. Dobrze sprawdzi się jako dodatek np. do mięsa, ale sama również świetnie smakuje, przede wszystkim dzięki mieszance pachnących przypraw i ziół.
Gruzińska sałatka
z czerwonej fasoli
- 1/4 łyżeczki nasion kozieradki
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka octu sherry
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
- 2 gałązki natki pietruszki
- 2 gałązki koperku


1) Rozgrzać patelnię, dodać kozieradkę, koper włoski i kolendrę.
2) Prażyć, aż zaczną mocno pachnieć i utłuc w moździerzu ze szczyptą soli.
3) Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w plastry cebulę i smażyć przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
4) Dodać odsączoną fasolę i podgrzać.
5) W misce wymieszać ocet sherry, uprażone przyprawy, posiekane zioła i pieprz.
6) Dodać podgrzaną fasolę z cebulą i wymieszać.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 225 kcal

Przepisy z tych kategorii

Zimowa herbata z rumem
1

Zimowa herbata z rumem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Brukselka curry – szybka i smaczna
2

Brukselka curry – szybka i sma…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Korzenne ciasto z jabłkami
2

Korzenne ciasto z jabłkami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Grzaniec z wina śliwkowego

Grzaniec z wina śliwkowego

food² food²
Food Square

Chlebowe bułeczki cynamonowe wegańskie

Chlebowe bułeczki cynamonowe w…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Rozgrzewająca herbata z czerwonym winem
1

Rozgrzewająca herbata z czerwo…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Ryba marynowana słodko-kwaśna

Ryba marynowana słodko-kwaśna

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kurczak coq au vin na jesienny obiad
1

Kurczak coq au vin na jesienny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Korzenne śliwki duszone w winie z miodem
1

Korzenne śliwki duszone w wini…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Dressing czosnkowo-estragonowy

Dressing czosnkowo-estragonowy

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Konfitura z dzikiej róży

Konfitura z dzikiej róży

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kardemummabullar – szwedzkie bułeczki kardamonowe
2

Kardemummabullar – szwed…

food² food²
Food Square