Grissini z ciasta francuskiego z parmezanem

Grissini z ciasta francuskiego z parmezanem

W oryginale grissini powstają z ciasta drożdżowego, ten włoski przysmak podawany jest zazwyczaj przed posiłkiem głównym. Chcę jednak cieszyć się smakiem chrupiących paluchów bez konieczności wyrabiania ciasta drożdżowego, które chcąc nie chcąc jest bardzo cierpliwe. Sięgam więc po zawsze obecne w mojej lodówce ciasto francuskie. Paluchy można oprószyć czymkolwiek, sezamem, solą gruboziarnistą, czarnuszką, ziołami, ja wykorzystałam parmezan, bo i on zawsze się znajdzie w mojej lodówce. Takie chrupiące paluchy jedzone bez dodatków znikają wystarczająco szybko, można je jednak podać z dipami, owijać w szynką parmeńską lub podawać jako przegryzka do zupy, a do jakiej pasują najbardziej to już wkrótce......;)
Zdjęcie - Grissini z ciasta francuskiego z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ok 12 szt
Czas przygotowania: 20 min

1 opakowanie ciasta francuskiego*
1 jajko
ok 150 g parmezanu
*jeśli używamy ciasta mrożonego należy je wcześniej rozmrozić

Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni
2. Jajko roztrzepujemy widelcem na płaskim talerzu, parmezan ścieramy na tarce
3. Ciasto kroimy na paski, wyjdzie nam ok 12 pasków
4. Każdy z pasków obtaczamy w jajku, następnie w startym parmezanie
5. Trzymając za dwa końce skręcamy względem siebie, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
6. Pieczemy grissini ok 15 min, do tzw złotego koloru






Zdjęcie - Grissini z ciasta francuskiego z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Grissini z ciasta francuskiego z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Grissini z ciasta francuskiego z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Grissini z ciasta francuskiego z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Grissini z ciasta francuskiego z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami










Kategorie przepisów