Grissini - włoskie paluszki chlebowe

Grissini  - włoskie paluszki chlebowe
Zdjęcie - GRISSINI - włoskie paluszki chlebowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do Grissini – czyli chlebowych paluszków zapałałam 3 lata temu, będąc na wycieczce we Włoszech.

Podaje się je w restauracjach przed posiłkiem, tak do pochrupania, jako czekadełko.

Istnieje bardzo wiele odmian: mogą być cieniutkie jak moje i mogą być grube.

Mogą być solo , z sezamem , z ziołami czy też kminkiem.

Absolutnie jednak nie trzeba jechać do Włoch, by móc nimi się zajadać – błyskawicznie możemy przyrządzić je w domowym zaciszu!

Są świetnym pomysłem np. do pomidorowej zupy , albo jako imprezowa przekąska!

Owinięte prosciutto zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy!

Polecam!

Zdjęcie - GRISSINI - włoskie paluszki chlebowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 25 szt )

* mąka pszenna – 150 g

* ciepła woda – 90 ml

* oliwa z oliwek – 2 łyżeczki + dodatkowo do posmarowania

* drożdże suszone – 1 płaska łyżeczka

* cukier – 1 łyżeczka

* sól – 0,5 łyżeczki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy, do momentu uzyskania gładkiej masy.

Formujemy kulę, smarujemy pozostałą oliwą i odstawiamy przykrytą ściereczką na ok. godzinę ( w ciepłe miejsce ).

Po godzinie rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm i odstym nożem odkrawamy cienkie paseczki.

Każdy paseczek delikatnie rolujemy i rozciągamy.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie delikatnie smarujemy oliwą ( za pomocą pędzelka ).

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 10-13 minut ( jeśli wolicie bardziej złote niż ja, trzymajcie dłużej! ).

Gotowe!

Smacznego!

Kategorie przepisów