Grillowany miecznik z sosem ze świeżych pomidorów

Grillowany miecznik z sosem ze świeżych pomidorów

Szalenie mnie cieszy, że od jakiegoś czasu można kupić świeże, dobrej jakości ryby czy owoce morza, a tym samym nie musimy czekać na wakacyjny wyjazd, by cieszyć się smakiem dobrej ryby czy krewetek.

Zdjęcie - Grillowany miecznik z sosem ze świeżych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś ryba kojarząca mi się wybitnie wakacyjnie- miecznik. Białe, jędrne i naprawdę pyszne mięso. Idealnie nadaje się do grillowania, jest zwarte i doskonale utrzymuje swoją formę.

Zdjęcie - Grillowany miecznik z sosem ze świeżych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje rybne steki podałam z prostym sosem na bazie świeżych (słodkich!) pomidorków koktajlowych zakwaszonych octem balsamiczny, ze słoną nutą oliwek. Smak Włoch, jak nic!

Zdjęcie - Grillowany miecznik z sosem ze świeżych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje dla 2 osób.

Zdjęcie - Grillowany miecznik z sosem ze świeżych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Grillowany miecznik z sosem ze świeżych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Miecznika wyjmij z lodówki, natrzyj dobrą oliwą i odstaw na kwadrans. Przypraw solą i pieprzem, usmaż z obu stron na rozgrzanym grillu- czas zależy od grubości mięsa.

Na patelni, na oliwie, zeszklij drobno posiekaną szalotkę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Dodaj połówki pomidorków, smaż aż lekko zmiękną. Dorzuć oliwki (nie kroję ich, tylko rozgniatam palcami na mniejsze kawałki), wlej ocet i gotuj, aż odparuje. Przypraw do smaku.

Podawaj od razu- na talerz wyłóż rukolę, na niej ułóż rybę, na jej wierzchu zaś sos z pomidorów. Dodaj listki świeżej bazylii.

Kategorie przepisów