Grillowany łosoś z sałatką truskawkowo-melonową
Moze warto zamienic niesmiertelna karkowke,zeberka,czy kielbaski na grillowanego lososia.Jestem pewna,ze cieszylby sie powodzeniem na kazdym ogrodowym przyjeciu .
Jest to mieso,ktore dosc latwo sie rozpada,wiec jego grillowanie wymaga tacki,badz uzycia folii aluminiowej lub specjalnego koszyczka do ryb.Lososia mozemy przyrzadzic na grillu ogrodowym lub w kuchni na patelni grillowej.
Proponuje jako marynate do lososia zielone paste curry,ktorej glownym skladnikiem jest aromatyczna i orzezwiajaca trawa cytrynowa.Marynata zatem idealnie wpisuje sie w grillowe letnie klimaty.Znakomicie smakowo laczy sie z lososiem salatka truskawkowo-melonowa z mieta,najsmaczniejsza podana mocno schlodzona.Zapraszam do przepisu.
Skladniki:
4 filety z lososia-700-800 g
sol
sok z limonki lub cytryny
2 plaskie lyzeczki pasty curry
olej
Salatka truskawkowo-melonowa
przepis tutaj:klik
Wykonanie:
- swiezego lososia,koniecznie ze skora umyc,osuszyc i pokroic na porcje (mrozonego wczesniej rozmrozic)
- rybe skropic sokiem z cytryny i posolic,nastepnie posmarowac pasta curry.Pasta jest bardzo ostra,wiec ilosc jej musisz dobrac indywidualnie
- tacke lub patelnie grillowa wysmarowac olejem przy pomocy pedzla
- lososia ulozyc skora do dolu i piec kilka minut,do zrumienienia skory.Nastepnie opiekac po 2 minuty z pozostalych 3 stron.Odlozyc lososia na bok (bedzie jeszcze surowy w srodku),najlepiej przykrytego folia aluminiowa ,by doszedl.W ten sposob upieczony losos bedzie mieciutki,rozplywajacy sie w ustach.
- gdy bedziesz lososia trzymac na patelni tak dlugo,by przepiekl sie do srodka,na pewno bedzie juz przesuszony,a pieczony za dlugo,stanie sie wrecz wiorowaty
- podawac z dowolmymi dodatkami.U mnie z salatka truskawkowo-melonowa i ziemniaczkami gotowanymi w mundurkach stanowi danie obiadowe
UWAGI:Dlaczego zawsze nalezy rybe skrapiac sokiem z cytryny?
Jej silny kwasowy charakter idealnie sie tu nadaje ,a jony H+ lacza sie wowczas trimetyloamina,ktora odpowiada za nieprzyjemny zapach morskich pysznosci.W wyniku tej reakcji powstaje zwiazek o charakterze soli,a nieprzyjemny zapach sie ulatnia.