Grillowany łosoś z puree ziemniaczano brokułowym i pianką wasabi

Grillowany łosoś z  puree ziemniaczano brokułowym  i  pianką  wasabi


Grilled salmon with wasabi foam
Zdjęcie - Grillowany łosoś z  puree ziemniaczano brokułowym  i  pianką  wasabi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Grillowany łosoś z  puree ziemniaczano brokułowym  i  pianką  wasabi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

 2 szt. filet z łososia

przyprawa do ryb

sok z cytryny

4 ziemniaki

4 różyczki brokuła

1 łyżka masła

1 łyżka śmietany 18%

100 ml śmietany 36%

pasta wasabi 1 łyżeczka

sok z cytryny

sól

biały pieprz

pestki granatu

Wykonanie Pinka wasab:. Śmietanę kremówkę, wymieszać z pastą wasabi, dodać sok z cytryny, sól i pieprz, przelać do syfonu kucharskiego, nabić jednym nabojem i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Jeżeli nie posiadamy syfonu, schłodzoną śmietanę ubić, dodać pozostałe składniki. Łososia posypać przyprawą do ryb, skropić cytryną, odstawić na 15 minut. Ziemniaki i różyczki brokuła ugotować w osobnych garnkach. Łososia smażyć na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony, następnie wstawić na 6 minut pod grilla.
Ziemniaki i brokuły, odcedzić, połączyć, dodać śmietanę i masło, ubić na puree, rozłożyć na talerzu, dodać łososia i piankę wasabi. Posypać pestkami granatu.

Kategorie przepisów