Grillowany łosoś z puree ziemniaczano brokułowym i pianką wasabi
Grilled salmon with wasabi foam
Składniki:
2 szt. filet z łososia
przyprawa do ryb
sok z cytryny
4 ziemniaki
4 różyczki brokuła
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany 18%
100 ml śmietany 36%
pasta wasabi 1 łyżeczka
sok z cytryny
sól
biały pieprz
pestki granatu
Wykonanie Pinka wasab:. Śmietanę kremówkę, wymieszać z pastą wasabi, dodać sok z cytryny, sól i pieprz, przelać do syfonu kucharskiego, nabić jednym nabojem i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Jeżeli nie posiadamy syfonu, schłodzoną śmietanę ubić, dodać pozostałe składniki. Łososia posypać przyprawą do ryb, skropić cytryną, odstawić na 15 minut. Ziemniaki i różyczki brokuła ugotować w osobnych garnkach. Łososia smażyć na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony, następnie wstawić na 6 minut pod grilla.
Ziemniaki i brokuły, odcedzić, połączyć, dodać śmietanę i masło, ubić na puree, rozłożyć na talerzu, dodać łososia i piankę wasabi. Posypać pestkami granatu.