Grillowany kurczak na kapuścianej kołderce
Lubicie schabowego z kapustą? A co powiecie na trochę inną tego wersję? No dobra mocno inną wersję ;) Tym razem w roli mięsa występuje kurczak. Doprawiony, złoty i soczysty – z grilla. A kapusta? Kapusta jest delikatna i kremowa, bogata w smaku. Przyrządzona inaczej niż nakazuje tradycja. Może przetestujecie to wydanie?
Inspirowane przepisem Noblevy.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka curry
- Mała główka kapusty włoskiej
- 3 średnie marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 100g boczku
- 250ml śmietanki 18%
- Sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić. Pokroić na filety i każdy obsypać przyprawami, solą, pieprzem i polać odrobiną oliwy. Natrzeć kurczaka. Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki, seler pokroić w cienkie plasterki, boczek pokroić w kostkę lub paski. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek. Kiedy się wysmaży tłuszcz dodać marchewkę i selera, smażyć kilka minut. W tym czasie rozgrzać patelnię grillową i kłaść na nią filety z kurczaka. Smażyć po kilka minut z obu stron na gorącej patelni, aby kurczak z wierzchu był złoty i przysmażony, a w środku pozostał soczysty. Do boczku z warzywami dodać kapustę włoską, poddusić ok. 3-4 minuty, dolać śmietankę i dusić do zgęstnienia sosu. Podawać gorące np. z pieczonymi rozmarynowymi ziemniaczkami.
Smacznego!