Grillowany kurczak na kapuścianej kołderce

Grillowany kurczak na kapuścianej kołderce

Lubicie schabowego z kapustą? A co powiecie na trochę inną tego wersję? No dobra mocno inną wersję ;) Tym razem w roli mięsa występuje kurczak. Doprawiony, złoty i soczysty – z grilla. A kapusta? Kapusta jest delikatna i kremowa, bogata w smaku. Przyrządzona inaczej niż nakazuje tradycja. Może przetestujecie to wydanie?

Inspirowane przepisem Noblevy.

Zdjęcie - Grillowany kurczak na kapuścianej kołderce  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • Mała główka kapusty włoskiej
  • 3 średnie marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 100g boczku
  • 250ml śmietanki 18%
  • Sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

Kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić. Pokroić na filety i każdy obsypać przyprawami, solą, pieprzem i polać odrobiną oliwy. Natrzeć kurczaka. Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki, seler pokroić w cienkie plasterki, boczek pokroić w kostkę lub paski. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek. Kiedy się wysmaży tłuszcz dodać marchewkę i selera, smażyć kilka minut. W tym czasie rozgrzać patelnię grillową i kłaść na nią filety z kurczaka. Smażyć po kilka minut z obu stron na gorącej patelni, aby kurczak z wierzchu był złoty i przysmażony, a w środku pozostał soczysty. Do boczku z warzywami dodać kapustę włoską, poddusić ok. 3-4 minuty, dolać śmietankę i dusić do zgęstnienia sosu. Podawać gorące np. z pieczonymi rozmarynowymi ziemniaczkami.

Smacznego!

Zdjęcie - Grillowany kurczak na kapuścianej kołderce  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów