Grillowany camembert i sałatka ziemniaczana

Grillowany camembert i sałatka ziemniaczana

Zdjęcie - Grillowany camembert i sałatka ziemniaczana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Grillowany camembert z żurawiną, podany z sałatką ziemniaczaną 😋 Do przepisów na te potrawy wykorzystałam olej Kujawski z ziołami. Możecie go kupić w 8 wariantach smakowych.

Sprawdza się idealnie w kuchni, nie potrzeba nic więcej, żeby nadać potrawom wspaniały smak. To połączenie oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z naturalnymi, aromatycznymi ziołami.

Składniki na grillowanego camemberta i sałatkę ziemniaczaną:

  • 2 duże krążki sera camembert na grilla
  • olej Kujawski “Pomidor, czosnek, bazylia”
  • 2 łyżki żurawiny do serów
  • 300 g ziemniaków
  • 1 żółta papryka
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 50 g tartego sera
  • sól i pieprz do smaku

Zdjęcie - Grillowany camembert i sałatka ziemniaczana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przyrządzanie grillowanego camemberta i sałatki ziemniaczanej:

Ziemniaki kroję w kostkę i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Studzę.

Camembert nacinam w paseczki, skrapiam olejem Kujawskim i dokładnie nim nacieram cały ser.
Na rozgrzanym ruszcie grilla układam ser i grilluję przez 2-3 minuty z każdej strony, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

W czasie, kiedy ser się grilluje, łączę ze sobą wszystkie warzywa drobno pokrojone, dodaję ser tarty, olej Kujawski, sól i pieprz.
Camembert serwuję z dodatkiem żurawiny oraz z porcją sałatki.

Porada: Nie grilluj camemberta za długo – 2-3 minuty na stronę wystarczą, aby ser zmiękł i delikatnie się stopił, ale nie rozlał całkowicie.

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 40 min
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów