Grillowany camembert i sałatka ziemniaczana
Grillowany camembert z żurawiną, podany z sałatką ziemniaczaną 😋 Do przepisów na te potrawy wykorzystałam olej Kujawski z ziołami. Możecie go kupić w 8 wariantach smakowych.
Sprawdza się idealnie w kuchni, nie potrzeba nic więcej, żeby nadać potrawom wspaniały smak. To połączenie oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z naturalnymi, aromatycznymi ziołami.
Składniki na grillowanego camemberta i sałatkę ziemniaczaną:
- 2 duże krążki sera camembert na grilla
- olej Kujawski “Pomidor, czosnek, bazylia”
- 2 łyżki żurawiny do serów
- 300 g ziemniaków
- 1 żółta papryka
- 1 ogórek
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek rzodkiewki
- 50 g tartego sera
- sól i pieprz do smaku
Przyrządzanie grillowanego camemberta i sałatki ziemniaczanej:
Ziemniaki kroję w kostkę i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Studzę.
Camembert nacinam w paseczki, skrapiam olejem Kujawskim i dokładnie nim nacieram cały ser.
Na rozgrzanym ruszcie grilla układam ser i grilluję przez 2-3 minuty z każdej strony, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
W czasie, kiedy ser się grilluje, łączę ze sobą wszystkie warzywa drobno pokrojone, dodaję ser tarty, olej Kujawski, sól i pieprz.
Camembert serwuję z dodatkiem żurawiny oraz z porcją sałatki.
Porada: Nie grilluj camemberta za długo – 2-3 minuty na stronę wystarczą, aby ser zmiękł i delikatnie się stopił, ale nie rozlał całkowicie.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 40 min
Stopień trudności: prosty przepis