Grillowane kalmary na purée z batatów z czarną soczewicą
Kalmary to zdecydowanie jedne z moich ulubionych owoców morza. Uwielbiam ich charakterystyczną strukturę i ten delikatny morski aromat. Gdy widzę je tylko w karcie podczas wakacyjnych wypadów na południe Europy, to zawsze je zamawiam. Najbardziej kocham je w wersji panierowanej i smażonej na głębokim oleju, ale w formie grillowanej też są pyszne! Szczególnie jeśli mamy dostęp do świeżych. Zainspirowany swoimi podróżami postanowiłem przygotować grillowane kalmary na purée z batatów z czarną soczewicą. Moim zdaniem wyszło bardzo smakowicie!
Bazą dania jest purée ze słodkich ziemniaków, które ugotowałem z gałązką rozmarynu, a następnie zblendowałem z odrobiną śmietanki. Dodatkowo przygotowałem prosty dodatek z ugotowanej czarnej soczewicy, której smak podrasowałem sokiem z cytryny oraz natką pietruszki. Całe danie polałem odrobiną oliwy szczypiorkowej, która nadaje nieco charakteru. Wydaje mi się, że takie grillowane kalmary są świetną alternatywą do tych tradycyjnie przygotowanych z czosnkiem i natką pietruszki.
Najtrudniejsze w przygotowaniu kalmarów jest ich poprawne oczyszczenie. Należy pamiętać, aby wyjąć głowę wraz z wnętrznościami oraz szkielet, a następnie obrać je ze skóry. Macek oczywiście nie wyrzucamy, tylko wycinamy je nieco poniżej oczu. Istotnie jest również to, aby kalmarów nie poddawać zbyt długiej obróbce termicznej, bo wyjdą gumowe. Należy grillować je krótko na mocno rozgrzanej patelni. W tym przepisie wykorzystałem małe kalmary, ale możecie kupić również duże. Jedynie należy wydłużyć wtedy czas grillowania do ok. 2-2,5 minut.
Jeśli tak, jak ja, kochacie te owoce morza, to koniecznie musicie spróbować ich w tym wydaniu. Słodkie bataty w połączeniu z lekko kwaskową soczewicą i aromatyczną oliwą szczypiorkową tworzą z grillowanymi kalmarami idealną całość. Danie jest delikatne, świeże i naprawdę pyszne! Gorąco polecam!
Grilowane kalmary na purée z batatów z czarną soczewicą
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki na grillowane kalmary na purée z batatów z czarną soczewicą:
- 500 g surowych lub mrożonych kalmarów
- 500 g batatów
- 100 ml śmietany kremówki 36%
- gałązka rozmarynu
- 100 g czarnej soczewicy
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek szczypiorku
- sok z połowy cytryny
- 50 ml oliwy z oliwek + 1 łyżka do grillowania
- sól
Jak zrobić grillowane kalmary na purée z batatów z czarną soczewicą?
- Bataty obierz i pokrój w 3-4 cm kostkę. Wrzuć je do garnka wraz z gałązką rozmarynu, zalej wodą i posól do smaku. Gotuj około 25 minut do miękkości, a następnie odcedź.
- Czarną soczewicę opłucz. Zalej wodą i gotuj przez około 30 minut, aż będzie al dente. Następnie odcedź i przelej zimną wodą.
- Kalmary oczyść. Najpierw wyjmij głowę wraz z wnętrznościami, Odetnij macki nieco poniżej linii oczu. Odetnij płetwy i obierz je ze skóry. Z tuby kalmara wyciągnij szkielet i oczyść ją z ewentualnych pozostałości pod bieżącą wodą. Dokładnie je osusz i natnij co ok. jeden centymetr, nie przecinając ich na drugą stronę.
- Ugotowane bataty zmiksuj ze śmietanką na gładkie purée. Możesz je dodatkowo przetrzeć przez sito.
- Do ugotowanej soczewicy dodaj sok z cytryny oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Posól do smaku.
- Szczypior grubo posiekaj i zmiksuj z oliwą z oliwek. Następnie przecedź przez sito.
- Patelnię grillową mocno rozgrzej. Posmaruj oliwą, a następnie ułóż kalmary. Grilluj je po 1-1,5 minuty z każdej strony. Delikatnie je soląc po przewróceniu na drugą stronę.
- Na talerzach rozsmaruj purée z batatów. Następnie rozłóż równomiernie soczewicę oraz grillowane kalmary. Danie polej oliwą szczypiorkową.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square