Grillowana pizza z figami i kozim serem

Grillowana pizza z figami i kozim serem
Zdjęcie - Grillowana pizza z figami i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





























Kiedy wymarzyłam sobie pizzę z figami i kozim serem, nie byłam świadoma tego jak bardzo takie połączenie będzie mi smakowało. W zeszłym tygodniu przygotowywałam na kolację pizzę dla kolegi i chłopaka. Uznałam, że gusta co do ulubionych składników mogą być podzielone, dlatego zdecydowałam się na dwie wersje smakowe. Pierwsza pizza, dosyć klasyczna została podana na początek. Nie miałam pewności czy pizza z figami im zasmakuje, dlatego zostawiłam ją na drugą turę. Miałam wręcz obawy, że będzie smakowała tylko mnie. W rzeczywistości było zupełnie inaczej! Grillowana pizza z figami, karmelizowaną cebulą i kozim serem zebrała dwa razy więcej komplementów :) Musicie koniecznie jej spróbować, aby przekonać się o tym sami. W przepisie podaję sposób na pizzę grillowaną, dzięki temu jest bardzo chrupiąca, trzeba ją jednak przykryć z wierzchu, ponieważ szybciej grilluje się od dołu. To świetny sposób, jeśli posiadacie w domu grill elektryczny. Możecie jednak wybrać metodę tradycyjną i upiec ją także w piekarniku (ok. 15-20 minut w 200 stopniach). Próbowałam obu wersji i muszę przyznać, że ta z grilla jest bardziej chrupiąca i taką też wolę. Przepis przygotowałam w ramach kampanii Philips Polska - Codziennie odmiennie. A już za tydzień w piątek przepis z wykorzystaniem blendera :)
Aplikację Codziennie odmiennie możecie ściągnąć tu : przez iTunes lub Google play.
Zdjęcie - Grillowana pizza z figami i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Grillowana pizza z figami, kozim serem i karmelizowaną cebulą
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 200 ml letniej wody
  • Łyżeczka cukru
  • Łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 czerwone cebule
  • Gałązka tymianku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 3 łyżki masła
  • Świeżo mielony pieprz
  • Sól
  • 3 świeże figi
  • 50 g rolady z koziego sera

1. Do misy przesiewamy mąkę. Dodajemy suszone drożdże, cukier oraz sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę, na zmianę z oliwą i wyrabiamy ciasto. Zagniatamy je kilka minut, aż ciasto osiągnie formę elastycznej kuli.

2. Misę smarujemy odrobiną oliwy z oliwek i przekładamy do niej ciasto na pizzę. Przykrywamy folią spożywczą lub czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę.

3. W tym czasie szykujemy karmelizowaną cebulę. Bierzemy cebulę , obieramy ją i kroimy na pół. Wzdłuż każdego boku siekamy cebulę w cienkie piórka.

4. Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy dwie łyżki masła i smażymy przez kilka minut cebulę. Przyprawiamy ją solą i pieprzem do smaku. Następnie dodajemy miód, gałązki świeżego tymianku oraz ocet balsamiczny. Mieszamy ze sobą składniki i dusimy na małym ogniu kilka minut, aż cebula przejdzie smakiem dodatków i stanie się miękka. Gotową karmelizowaną cebulę przekładamy do miseczki i studzimy.

5. Po podwojeniu objętości ciasta na pizzę, kulę dzielmy na dwie części. Każdą z nich cienko wałkujemy na okrągły placek.

6. Na wierzch ciasta kładziemy karmelizowaną cebulę, plastry figi i rolady z koziego sera. 7. Elektryczny grill nagrzewamy do 250 stopni. Pizzę grillujemy 10 minut, następnie przykrywamy górę pizzy folią aluminiową, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni grillujemy jeszcze 15 minut. Po tym czasie pizza jest gotowa do podania. Dekorujemy ją dodatkowo gałązkami świeżego tymianku.
Tosia

Kategorie przepisów