Grillowana pierś z kurczaka z mozarellą

Życie lubi nas czasami zaskakiwać, sprawiać, że trzeba wszystko poukładać sobie na nowo, przemyśleć, pozmieniać co nieco... Dla mnie taką niespodzianką w zeszłym tygodniu, nieprzyjemną niestety, były wyniki badań...Nie będę się nad nimi tutaj rozwodzić, bo to nie czas i miejsce, chciałam tylko napisać o tym, na co te wyniki miały największy wpływ czyli o jedzeniu... Zostałam mianowicie zmuszona do przejścia na dietę niskowęglowodanową, opartą o produkty o niskim indeksie glikemicznym. Oznacza to dla mnie m.in. odstawienie białego pieczywa, ziemniaków, makaronu, ryżu, ciast..Zamiana cukru na fruktozę, odstawienie niektórych owoców, a bliższe zapoznanie się z traktowanymi u mnie trochę po macoszemu warzywami. Od tygodnia staram się przestrzegać zasad diety Montignaca, choć jak na razie mam problemy z prawidłowym komponowaniem potraw. Moje aktualne posiłki są jeszcze pełne błędów, łączę produkty, których łączyć nie mogę itp, ale mam nadzieję, że z czasem uda mi się jakoś z tą dietą współgrać. Nie będę robić osobnej kategorii na dania montignacowe, bo tak naprawdę to większość dań można przygotować tak, aby pasowały do tej diety. Przy każdym takim przepisie będę dodawać odpowiednie tagi.

Jako pierwszy prezentuję filet z mozarellą, który dziś miałam na obiad. Wyszło smacznie, choć była to moja całkowita improwizacja :) Wypróbowałam po raz pierwszy patelnię grillową, którą otrzymaliśmy w ramach zabawy "Gotujemy po polsku". Spisała się na medal :)

Myślę, że tak przyrządzone danie  nadaje się jako posiłek tłuszczowy w pierwszej fazie diety.

Zdjęcie - Grillowana pierś z kurczaka z  mozarellą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

- filet z kurczaka

-2-3 plastry mozarelli

- 2-3 łyżki oliwy

- 2 ząbki czosnku

- sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, bazylia

Wykonanie:

Pierś z kurczaka umyć, wysuszyć. Olej wymieszać z przyprawami i przeciśniętym czosnkiem. Taką marynatą posmarować dokładnie mięso i odstawić je na godzinę w chłodne miejsce.  Po tym czasie naciąć pierś w taki sposób, żeby powstała kieszonka. Do kieszonki włożyć plastry mozarelli. Spiąć całość wykałaczkami. Smażyć na patelni grillowej z ob stron przez kilkanaście minut. Podawać z ulubionymi sałatkami. Smacznego :) 

Ps. Jeśli zajrzy tu ktoś, kto stosuje dietę Montignaca od dawna, będę wdzięczna za wskazówki, odnośnie przygotowywanych dań, informacje o błędach, jakie robię itp.

Przepisy z tych kategorii

Wrapy z kurczakiem i sałatką coleslaw

Wrapy z kurczakiem i sałatką c…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Filet w sosie musztardowym
1

Filet w sosie musztardowym

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Nachos z mielonym mięsem i czarną fasolą

Nachos z mielonym mięsem i cza…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kurczak coq au vin na jesienny obiad
1

Kurczak coq au vin na jesienny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Indyk w sosie koperkowym z pieczarkami i groszkiem
2

Indyk w sosie koperkowym z pie…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Gołąbki z mielonym indykiem i pieczarkami

Gołąbki z mielonym indykiem i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Sałatka gyros

Sałatka gyros

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Wątróbki smażone z gruszkami
1

Wątróbki smażone z gruszkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Czarny ryż z kurczakiem i mango

Czarny ryż z kurczakiem i mang…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pałeczki kurczaka w kapuście kiszonej

Pałeczki kurczaka w kapuście k…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu

Pasztet z mięsa i warzyw z ros…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka Neapolitańska
1

Sałatka Neapolitańska

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni