Grillowana pierś z kurczaka i sałatka z pomidorów i fety
Przed nami nadal sezon grillowy, co za tym idzie – potrzeba pysznych i lekkich przepisów. Taka marynowana pierś w oleju Kujawskim z ziołami to idealna propozycja, a z lekką sałatką z pomidorów to istny obłęd. Kujawski z ziołami to połączenie oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z naturalnymi, aromatycznymi ziołami.
Oleje z ziołami są wygodnym sposobem przyprawiania dań – aromatyczny olej potrafi podkręcić smak klasycznego dania!
Kujawski z ziołami ma aż 8 wariantów smakowych, każdy znajdzie coś dla siebie.
Składniki na grillowaną pierś z kurczaka i sałatkę z pomidorów i fety:
- jedna podwójna pierś z kurczaka
- 2-3 łyżki oleju Kujawski z ziołami “Oregano, pomidor, cebula”
- sól, pieprz
- 1 duży pomidor
- 1/2 kostki sera feta
- 1/2 czerwonej cebuli
- świeży szczypiorek
Jak przyrządzić grillowaną pierś z kurczaka i sałatkę z pomidorów i fety?
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Marynujemy w oleju Kujawskim z ziołami, soli oraz pieprzu.
Zamarynowane mięso smażymy na patelni grillowej lub grillujemy.
Pomidora oraz ser feta kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Pomidora, fetę, cebulę, szczypiorek łączymy. Polewamy olejem Kujawskim z ziołami, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 20 min
Stopień trudnosci: prosty przepis