Grillowana cukinia z pomidorową sałatką
składniki:
1 mała cukinia
1 pomidor
1 mała szalotka
3 ząbki czosnku
kilka oliwek
listki bazylii
sól
pieprz
oliwa
ocet balsamiczny
czosnek
Cukinię umyć, przekroić po długości, natrzeć solą i rozgniecionym czosnkiem(2 ząbki), odstawić do lodówki. Pomidora pokroić w grubą kostkę, szalotkę w paseczki, dodać oliwki i poszatkowane 4 listki bazylii, wymieszać. Do kubeczka wlać odrobinę oliwy (około2 łyżki), octu balsamicznego, dodać sól, pieprz i rozgnieciony ząbek czosnku, wszystko razem wymieszać. Gotowym sosem polać pomidory.
Kilka kropel oliwy wlać na patelnię, wrzucić cukinię i grillować z dwóch stron. Cukinię podać z sałatką pomidorową.