Grillowana cukinia z oregano i parmezanem
Cukinia przygotowana na grillu jest pyszna, soczysta i bardzo aromatyczna. Z patelni grillowej jest równie smaczna. Teraz jest najlepszy cukiniowy czas. Bez dodatków jest rewelacyjna, a przygotowana z odrobiną przypraw to prawdziwa uczta dla podniebienia. Nie może jej zabraknąć na grillu. Zaręczam, że zniknie ze stołu w pierwszej kolejności.
Cukinie możesz podać na ciepło lub zimno, jako przekąskę lub dodatek do mięsa z grilla lub po prostu dodatek obiadowy.
Bardzo prosta do przygotowania, polecam!
Składniki:
cukinia
sól, pieprz
suszone oregano
tarty parmezan
olej
Wykonanie:
- z cukinii odkroić piętki, następnie pokroić wzdłuż na około 1-cm plastry, posolić, oprószyć pieprzem i oregano, odstawić na 30 minut do zamarynowania lub od razu smażyć
- przed ułożeniem na grillu lub patelni posmarować płaty cukinii olejem przy pomocy pędzla. Smażyć przez klka minut do zbrązowienia, posmarować olejem, odwrócić i przysmażyć druga stronę
- przed podaniem posypać starym parmezanem. Sam się rozpuści na gorącej cukinii