Grillowa sałatka ziemniaczana
Młode ziemniaki w tym okresie mogę jeść o każdej porze dnia. Ale to jest raczej wyjątek, bo generalnie nie jadam ziemniaków. Moja propozycja sałatki mam nadzieję przypadnie Wam do smaku;-) Jako dodatek do grillowanych mięs czy ryb jest naprawdę świetna. Czerwiec nie sprzyjał wieczornym biesiadom ze względu na chłodne wieczory. Może lipiec będzie lepszy;-)?
Składniki:
- 0,5 kg młodych ziemniaków,
- ćwiartka młodej kapusty,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 saszetka oleju kujawskiego z czosnkiem
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- 1 łyżeczka miodu,
- sól,
- odrobina wody,
- 1 łyżeczka octu z białego wina.
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Dodać odrobinę soli do wody. Kapustę poszatkować, zdusić z solą i odcisnąć. Ziemniaki jak wystygną obrać i pokroić w talarki. Wymieszać z kapustą i pokrojonym na drobno szczypiorkiem. Z oleju, musztardy, miodu i wody zrobić sos winigret w shakerze.. Zalać sałatkę, wymieszać delikatnie i odstawić do schłodzenia w lodówce.
Przepis bierze udział w konkursie ogłoszonym przez Majanę „Kujawski ze smakiem do sałatek” organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl