Greckie ciasto wielkopostne

Greckie ciasto wielkopostne
Grecy nawet w Wielki Post nie mogą się obyć bez słodkiego ciacha... Zupełnie jak moja rodzina ;) Myślałam, że przed Świętami odpoczniemy sobie trochę od słodyczy, ale jednak łakomstwo wzięło górę. A nazwa "wielkopostne" zadziałała jak najlepsze usprawiedliwienie. No bo: skoro oni mogą, to dlaczego nie my??? :)

Ciasto nie zawiera jajek (i chyba tylko dlatego jest "postne", bo bakalii już nie poskąpiono :P ), jest mocno słodkie (jak to greckie...), z wyraźnym cynamonowym aromatem. Bardzo nam smakowało :) Po upieczeniu może trochę opaść, ale nam to nie przeszkadzało.

Przepis wzięłam z książeczki "Grecja od kuchni" J. Pałęckiej i O. Sobańskiego.

Zdjęcie - Greckie ciasto wielkopostne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

GRECKIE CIASTO WIELKOPOSTNE
300g mąki,
250g cukru,
2/3 szklanki oliwy (można zastąpić olejem),
szklanka soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego),
skórka starta z 1 cytryny,
100g rodzynek,
50g posiekanych orzechów włoskich,
łyżka cynamonu,
płaska łyżka proszku do pieczenia,
płaska łyżka sody,
cukier puder do posypania

Zmiksować razem oliwę, cukier, sok pomarańczowy i skórkę cytrynową. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem i utrzeć na jednolite ciasto. Dodać bakalie i wymieszać łyżką. Przelać do formy 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.


Zdjęcie - Greckie ciasto wielkopostne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów