Gorący kubek : czekolada piernikowa ze śnieżną bezą

Gorący kubek : czekolada piernikowa ze śnieżną bezą
Zdjęcie - Gorący kubek : czekolada piernikowa ze śnieżną bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

































Kiedy zobaczyłam kubek, który nadaje się do zapiekania w piekarniku, od razu zaczęłam rozmyślać o tym co mogę w nim podać. Wybór padł na gorącą czekoladę z kopułką bezową, która chroni dostęp do gęstej i gorącej czekolady o aromacie piernika. Gorzka czekolada wspaniale przełamuje słodki smak bezowej pianki, a przyprawy nadają mu świątecznego charakteru. W mojej następnej notce pojawi się pomysł gorącego kubka w wersji wytrawnej. Tymczasem jestem bardzo dumna z efektów mojego pomysłu i wszystkich zachęcam do takiego eksperymentu ze słodkim gorącym kubkiem :) Pamiętajcie jednak, by delektować się deserem w rękawicy kuchennej!
Gorąca czekolada piernikowa ze śnieżną bezą
70 g gorzkiej czekolady
60 ml śmietanki kremówki
łyżeczka cukru
kora cynamonowa lub łyżeczka zmielonego cynamonu
4 goździki
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
plaster świeżego imbiru
białko z jajka
50 g cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny

1.Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do rondelka, dolewamy kremówkę i dodajemy przyprawy oraz cukier. Gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia. Od czasu do czasu mieszamy.
2.Białko ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy po łyżce cukru pudru cały czas miksując masę. Na koniec dodajemy sok z cytryny i jeszcze raz ubijamy.
3.Przelewamy gorącą czekoladę przez sitko do kubka, który nadaje się do wkładania do piekarnika. Za pomocą szprycy wyciskamy masę bezową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni. Po ok. 10 minutach, śnieżna beza powinna już być upieczona.

Tosia

Kategorie przepisów