Golonka zapiekana w piwie
2 golonki
porcja włoszczyzny
sól
czarny pieprz
ziele angielskie
listki laurowe
zioła prowansalskie
piwo jasne (około 2 szklanek)
Golonki myjemy, wkładamy do gara. Zalewamy wodą, dodajemy włoszczyznę i przyprawy (pieprz, sól, listki laurowe, ziele angielskie). Gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny (czas zależy od jakości mięsa). Po ugotowaniu golonki nacieramy ziołami prowansalskimi
Do brytfanny wlewamy odrobinę oleju, wkładamy golonki. Zalewamy 1 szklanką piwa i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Gdy golonki zaczną się przypiekać polewać je dodatkowo piwem i wytworzonym sosem.
Nie podaję czasu pieczenia. W zależności jak bardzo chcecie mieć chrupiącą skórkę, należy zwiększyć czas pieczenia.
Golonka po ugotowaniu:
Golonka po upieczeniu: