Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami

Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami
Zdjęcie - Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kapusta (1,5 kg)
  • 60 g suszonych grzybów
  • 200 g pieczarek
  • 250 g cebuli
  • 3 łyżki oleju
  • 100 g suchej kaszy jęczmiennej
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie

Grzyby zalewamy szklanką wody, moczymy przez minimum 4 godz. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, a następnie pieczarki. Namoczone grzyby odcedzamy, zachowując wodę. Kroimy je drobno i dodajemy do przesmażonej cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko smażymy przez 10 min. Dodajemy suchą kaszę i dokładnie mieszamy.


Z kapusty wykrawamy głąb, parzymy ją we wrzątku w dużym garnku, aż liście będą się bez problemu oddzielać.


Na każdym liściu układamy farsz, ciasno zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Gotowe gołąbki zalewamy wodą z moczonych grzybów i bulionem. Naczynie przykrywamy i pieczemy gołąbki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 60 min.


Sos powstały w trakcie pieczenia odlewamy do garnuszka. W kubku mieszamy śmietanę i mąkę z odrobiną zimnej wody, przelewamy do sosu i doprowadzamy do zagotowania, cały czas mieszając. Gołąbki podajemy polane sosem.



Przepis pochodzi z kulinarneprzygodygatity.blogspot.com

Kategorie przepisów