Gołąbki z kaszą gryczaną i soczewicą

Gołąbki z kaszą gryczaną i soczewicą
Zdjęcie - Gołąbki z kaszą gryczaną i soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Gołąbki z kaszą gryczaną i soczewicą

PrzezVes, 4 lutego 2013

Zdjęcie - Gołąbki z kaszą gryczaną i soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepyszne gołąbki z kaszą gryczaną i soczewicą czyli wersja wege.

SkładnikiSposób przygotowania

Zdjęcie - Gołąbki z kaszą gryczaną i soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kaszę i soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedzamy.
W tym czasie przygotowujemy sos-roztapiamy w garnku masło, wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Ciągle mieszając wlewamy po trochu bulion. Dodajemy przecier pomidorowy. Śmietankę hartujemy wrzątkiem i wlewamy do sosu. Doprawiamy do smaku. Gotujemy ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Cebulę i pieczarki kroimy w małą kostkę i podsmażamy na łyżce Kujawskiego z czosnkiem i bazylią do momentu aż cebula się lekko zeszkli po czym dodajemy kaszę gryczaną i doprawiamy 2-3 łyżkami oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią, oraz solą i pieprzem, podsmażamy mieszając 4-7 min po czym dodajemy soczewicę i dokładnie mieszając podsmażamy jeszcze około 45sec.
Z kapusty wycinamy głąb wraz z przyległościami i wkładamy do garnka dość dużego aby mogła się w nim swobodnie unosić po czym gotujemy co jakiś czas obrywając z odchodzących liści które odkładamy na bok.
Z liści odcinamy zgrubienia, nakładamy farsz i zawijamy. Układamy gołąbki ciasno w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i zapiekamy 30 minut pod przykryciem w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem.

Zdjęcie - Gołąbki z kaszą gryczaną i soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.

Zdjęcie - Gołąbki z kaszą gryczaną i soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Print Friendly

Kategorie przepisów