Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą jaglaną
- SKŁADNIKI :
- ( ok. 10 szt )
- * kapusta czerwona ( średnia ) - 1 szt
- * kasza jaglana - 1,5 szkl
- * boczek wędzony chudy - 200 g
- * cebula
- * natka pietruszki - 1 pęczek
- * jajko - 1 szt
- * bulion drobiowy
- * olej - 30 ml
- * sól
- * pieprz
Uwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci!
Zarówno do obiadu , jak i na słodko czy też w formie sałatek.
U nas w Polsce mam wrażenie , że cały czas pozostaje jednak niedoceniana – a szkoda , bo można przyrządzić z niej wiele pyszności!
Dziś mam dla Was przepis na gołąbki z jej dodatkiem.
Ale nie takie zwykłe gołąbki , bo zrobione z liści czerwonej kapusty.
Jest nie tylko smacznie , ale i pięknie!
Spróbujcie!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Kapustę wkładamy do garnka z gotującą się wodą i gotuj pod przykryciem 20 minut.
Wyjmujemy, osączamy i studzimy.
Po wystudzeniu ostrożnie zdejmujemy 10 ładnych liści.
Kaszę gotujemy w lekko osolonym wrzątku , odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną drobno cebulkę oraz pokrojony w kosteczkę boczek.
Po przesmażeniu dodajemy wraz z jajkiem i posiekaną natką pietruszki do ugotowanej kaszy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na blacie rozkładamy sobie liście kapusty ( jeśli liście mamy twardawe rozbijamy je lekko tłuczkiem ).
Faszerujemy kaszą , zawijamy i spinamy wykałaczkami.
Wkładamy delikatnie do dużego garnka i zalewamy bulionem – bulionu musi być taka ilość by tylko zanurzyć w nim lekko gołąbki.
Dusimy na wolnym ogniu ok. 20-25 minut.
Gotowe!
Smacznego!
Co z tą kaszą jaglaną?
Jest lekkostrawna i bardzo odżywcza.
Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy.
Zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu.
Wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie.
Zawiera dużo witamin z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, pirydoksyna – B6 oraz kwas pantotenowy).
Obfituje w lecytynę oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo.
… i ma wiele wiele innych zalet , o których warto pamiętać!