Gołąbeczka z kaszy z botwinką, żurawiną i koprem w sosie chrzanowym

Zdjęcie - Gołąbeczka z kaszy z botwinką, żurawiną i koprem w sosie chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gołąbeczka z kaszy z botwinką, żurawiną i koprem w sosie chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gołąbeczka z kaszy z botwinką, żurawiną i koprem w sosie chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gołąbeczka z kaszy z botwinką, żurawiną i koprem w sosie chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 150 g średniej kaszy mazurskiej
  • Młoda kapusta
  • 500 g wieprzowego mięsa
  • Pęczek botwiny
  • 150 g suszonej żurawiny
  • Pęczek koperku
  • 150 g tartego chrzanu
  • 100 g masła
  • 500 ml śmietany 36%
  • Cebula
  • Olej Kujawski do smażenia
  • 500 ml bulionu
Przygotowanie

Kapustę ugotuj w wodzie, zdejmij liście i odetnij twarde części. Mięso wieprzowe zmiel w maszynce. Na patelni przesmaż na oleju pokrojoną cebulę i dodaj kaszę. Dolej bulionu i mieszaj. Kaszę dopraw solą i pieprzem. W misce połącz mięso wieprzowe, posiekaną surową botwinkę, koperek oraz żurawinę. Na koniec dodaj ugotowaną kaszę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.


Farsz nałóż na liście kapusty i zwijaj gołąbki. Gotowe gołąbki przełóż do naczynia. Na wierzchu ułóż łodygi z kopru. Całość oprósz solą i pieprzem. Gołąbki podlej bulionem i wstaw do piekarnika lub na mały ogień. Duś do momentu aż gołąbki będą miękkie.


W trakcie duszenia gołąbków na patelni na maśle zeszkli cebulę. Dodaj chrzan i śmietanę. Wszystko razem zagotuj i podlej delikatnie bulionem. Gołąbki zalej sosem chrzanowym i duś przez 40 minut.


Produkcja: Kuchnia+

Kategorie przepisów

Podobne przepisy