Kapustę ugotuj w wodzie, zdejmij liście i odetnij twarde części. Mięso wieprzowe zmiel w maszynce. Na patelni przesmaż na oleju pokrojoną cebulę i dodaj kaszę. Dolej bulionu i mieszaj. Kaszę dopraw solą i pieprzem. W misce połącz mięso wieprzowe, posiekaną surową botwinkę, koperek oraz żurawinę. Na koniec dodaj ugotowaną kaszę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Farsz nałóż na liście kapusty i zwijaj gołąbki. Gotowe gołąbki przełóż do naczynia. Na wierzchu ułóż łodygi z kopru. Całość oprósz solą i pieprzem. Gołąbki podlej bulionem i wstaw do piekarnika lub na mały ogień. Duś do momentu aż gołąbki będą miękkie.
W trakcie duszenia gołąbków na patelni na maśle zeszkli cebulę. Dodaj chrzan i śmietanę. Wszystko razem zagotuj i podlej delikatnie bulionem. Gołąbki zalej sosem chrzanowym i duś przez 40 minut.
Produkcja: Kuchnia+