Gofry z jabłkiem

Średniowiecze jest okresem, kiedy to narodził się pierwszy prymitywny przepis na gofra. Gofry miały zupełnie inny skład i formę, były płaskie i cienkie jak dzisiejsze opłatki, a ich składniki ograniczały się do minimum. W XII wieku zmieniła się forma wypiekanych wafli, zaczęła przypominać spłaszczony plaster miodu, skład ciasta nadal pozostawał dość prosty. Można powiedzieć, że XVII wiek przyniósł rozkwit przepisu, bo do ciasta zaczęto dodawać jajka, miód i mleko zaczęło się czyste szaleństwo! Kontynuując to szaleństwo, chciałam zaproponować Wam gofry z dodatkiem jabłka i serka ricotty oczywiście składniki te dodałam do ciasta. Połączenie jabłka, serka i cynamonu to bardzo udane trio zapewniam, że gofry smakują wybornie! Po upieczeniu są dość ciemne, chrupiące z zewnątrz i delikatnie wilgotne w środku. Gofry można zjeść bez dodatków, bo są tak dobre, ale oczywiście ze świeżymi owocami, miodem lub bitą śmietaną będą iście królewskim deserem!

Gofry po upieczeniu i wyjęciu z gofrownicy odłóżcie na kratkę, aby przestygły wtedy będą chrupiące. Układanie gorących jeden na drugim na talerzu spowoduje, że gofry staną się miękkie, a tego nie chcemy. Gofry można przechować w np. woreczku foliowym przed podaniem wystarczy odgrzać je w gofrownicy, aby smakowały tak jak zaraz po upieczeniu.  Smacznego!

Gofry z jabłkiem Zdjęcie - Gofry z jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 25 min Całkowity czas 40 min Autor: Anna Typ dania: Desery Ilość porcji: 12 Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 90 g cukru
  • 120 g ricotty
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 100 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 150 ml mleka
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki oleju + do posmarowania gofrownicy
Instrukcje
  1. Składnik suche umieścić w misce
  2. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tartce o grubych oczkach
  3. W drugiej misce umieścić serek, jajka, mleko, jogurt i olej całość wymieszać do połączenia się składników na koniec dodać starte jabłko i jeszcze raz wymieszać
  4. Składniki mokre dodać do suchych połączyć, jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać odrobinę mleka
  5. Rozgrzać gofrownicę, wysmarować olejem i nalać porcję ciasta, piec na złoty kolor
  6. Upieczone gofry układać na kratce tam mogą spokojnie czekać na podanie, pamiętajcie, że układanie dużej ilości gorących gofrów na talerzu spowoduje, że gofry zmiękną
  7. Gofry najlepiej podawać zaraz po upieczeniu z ulubionymi dodatkami... spróbujcie z odrobiną miodu i bananami
  8. Smacznego!
Notatki Gofry można odgrzewać w gofrownicy, odgrzane smakują równie dobrze jak i zaraz po upieczeniu.  

Zdjęcie - Gofry z jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Gofry z jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka biszkoptowe z jabłkami
2

Ciasteczka biszkoptowe z jabłk…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciastka z jabłkami – Chausson aux pommes

Ciastka z jabłkami – Chausson…

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Mini tartaletki z jabłkami
2

Mini tartaletki z jabłkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Owocowe babeczki (z bananem, jabłkiem i pomarańczami) z jogurtem

Owocowe babeczki (z bananem, j…

montka montka
cukierenka

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem w cynamonie

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Biszkopt z jabłkami - bardzo puszysty!
4

Biszkopt z jabłkami - bardzo p…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko