Gofry z frużeliną agrestową i śmietanką

Zdjęcie - Gofry z frużeliną agrestową i śmietanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gofry z frużeliną agrestową i śmietanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gofry z frużeliną agrestową i śmietanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gofry z frużeliną agrestową i śmietanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gofry z frużeliną agrestową i śmietanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gofry z frużeliną agrestową i śmietanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gofry z frużeliną agrestową i śmietanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gofry z frużeliną agrestową i śmietanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gofry z frużeliną agrestową i śmietanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gofry z frużeliną agrestową i śmietanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na gofry:
  • 375 ml maślanki
  • 200 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 70 g skrobi kukurydzianej
  • 6 łyżek oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
na frużelinę agrestową:
  • 500 g agrestu
  • 1 limonka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cynamon
Przygotowanie

Frużelina:

Od agrestu odcinamy ogonki. Agrest, razem z sokiem i startą skórką z limonki oraz odrobiną wody zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną wody i dolewamy do owoców. Całość mieszamy dokładnie i odstawiamy do schłodzenia.


Gofry:

Oddzielamy żółtka od białek. W misce mieszamy mąkę, skrobię kukurydzianą, sodę, proszek i sól. W osobnym naczyniu mieszamy maślankę, ekstrakt waniliowy, mleko, olej Kujawski i żółtka.


Białka ubijamy na sztywną pianę. Kiedy piana zacznie tworzyć łagodne wierzchołki, dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy, aż uzyskamy błyszczącą pianę. Łączymy mieszankę oleju Kujawskiego i maślanki z suchymi składnikami z drugiej miski, a następnie delikatnie dodajemy ubitą pianę. Przygotowane ciasto porcjami smażymy w dobrze nagrzanej gofrownicy.


Śmietanka:

Mascarpone miksujemy z cukrem, stopniowo dolewamy śmietankę i miksujemy na sztywno. Przechowujemy w lodówce.


Gofry podajemy ze śmietaną, frużeliną i cynamonem.


Porada:

Aby śmietana dobrze się ubiła, musi koniecznie być bardzo dobrze schłodzona.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów

Podobne przepisy