Gofry z bitą śmietaną i owocami

Gofry z bitą śmietaną i owocami




Zdjęcie - Gofry z bitą śmietaną i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Dawno już nie było takiego urodzaju na jagody jak w tym roku, przynajmniej w mojej okolicy. Staram się to maksymalnie wykorzystać by zrobić spore zapasy. Ubiegły tydzień spędziłam w lesie ciężko pracując przy zbiorze. Jest to koszmarne zajęcie, więc niech nikt nie narzeka na targowisku, że tak drogo. Jestem koszmarnie pogryziona przez komary ale jednocześnie szczęśliwa widząc jak moja spiżarnia się zapełnia słoiczkami z dżemem jagodowym a szuflady w zamrażarce ledwo się zasuwają. Zrobiłam jeszcze mus jagodowy w słoiczkach i suszone jagody i na tym nie koniec Jutro wracam z powrotem do lasu.
Zdjęcie - Gofry z bitą śmietaną i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gofry z bitą śmietaną i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Cała nasza rodzinka nosi okulary więc codzienne spożywanie jagód jest jak najbardziej wskazane.Są one bogate w antocyjany będące bardzo silnymi przeciwutleniaczami chroniącymi nasz organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników , a także pozwalają utrzymać dobry wzrok i zapobiegają różnym chorobom oczu. Ponadto poprawiają krążenie i pomagają w grypie jelitowej.Od dobrych kilku lat sama zbieram jagody bo nie ma to jak owoc świeżo zerwany z krzaczka, a nie wożony z targowiska na targowisko, czasem bardziej przypominający zupę niż owoce. Zbieranie jagód ma jeszcze jedną zaletę. Sprzyja medytacji i pozwala się wyciszyć. Nie dość, że nie trzeba płacić to jeszcze można zaoszczędzić. W końcu jagody tanie nie są.”
Zdjęcie - Gofry z bitą śmietaną i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Gofry z bitą śmietaną i owocami
Składniki na około 10 szt.
225 g mąki pszennej

35 g mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego

375 ml maślanki

60 ml oleju rzepakowego

2 jajka (żółtka i białka osobno)

szczypta soli

Dodatki:

250 g bitej śmietany

0,5 l świeżych jagód

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać. Wlać olej, maślankę i ekstrakt waniliowy. Dodać żółtka i dokładnie wszystko zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i połączyć z ciastem, delikatnie mieszając szpatułką.
Rozgrzać gofrownicę. Nakładać chochlą porcję ciasta i wypukłą stroną łyżki dokładnie rozprowadzić po całej powierzchni. Piec na rumiano 3-5 minut w zależności mocy gofrownicy. Gotowe gofry odkładać na metalową kratę kuchenną. Na lekko przestudzone gofry nałożyć porcję bitej śmietany i posypać umytymi i osuszonymi jagodami.
Smacznego :)
Aronia

Kategorie przepisów