Gofry piernikowe z orzechami i rodzynkami
Zapraszam na aromatyczne, pachnące cynamonem i przyprawami korzennymi gofry. Bardzo proste do przygotowania, ponieważ ograniczają się jedynie do wymieszania składników. Nie ma tu potrzeby odzielnego ubijania piany. Proste i pyszne za sprawą dodatków - przyprawy piernikowej orzechów włoskich i rodzynek. To zdecydowanie najlepsze gofry jakie ostatnio jadłam. Możesz przygotować od razu podwójną porcję, bo odgrzewane są jeszcze smaczniejsze i bardzo chrupkie.
Składniki na 6 sztuk:
1 czubata szklanka mąki orkiszowej
(pół/pół 630 z pełnoziarnistą) 170 g
niecała szklanka mleka - 150 ml
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki roztopionego masła lub 1/6 szklanki oleju
2 łyżki miodu
0,5 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 jajko
szczypta soli
40 g orzechów włoskich
40 g rodzynków
Wykonanie:
- wszystkie składniki wymieszać rózgą miksera. Na koniec wmieszać posiekane orzechy i rodzynki. Odstawić przynajmniej na 30 minut, lepiej na 1 godzinę
- piec w nagrzanej, lekko posmarownej masłem gofrownicy wg wskazań instrukcji. U mnie 2,5 minuty
- posypać cukrem pudrem (u mnie zmielony ksylitol)