Gofry jogurtowe z dodatkiem mąki razowej
Ponieważ od jakiegoś czasu jestem w posiadaniu pożyczonej (dziękuję, Aniu!) gofrownicy, mam szansę wypróbować kilka przepisów na jeden z moich ulubionych deserów- gofry! Tym razem do zrobienia ciasta użyłam jogurtu greckiego, a także mąki razowej. Gofry wyszły bardzo delikatne i aromatyczne. Podałam je z jogurtem, miodem i jagodami. Niebo w gębie!
Gofry jogurtowe z dodatkiem mąki razowej
Składniki
- mąka pszenna - 1/2 szklanki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1/2 łyżeczki
- cukier - 1 i 1/2 łyżki
- jogurt grecki - 1/2 szklanki
- mleko - 1/2 szklanki
- jajko - 2 szt
- masło - 8 łyżek, stopione i ostudzone + do nasmarowania gofrownicy
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany. Gofrownicę mocno nagrzej, posmaruj wnętrze odrobiną stopionego masła. Nakładaj ciasto i piecz do zarumienienia (ok. 5 minut). Upieczone gofry odstaw (najlepiej w ustaw je w pionie opierając np. o szklankę), aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Przed samym podaniem możesz je przez chwilę dodatkowo podgrzać w gofrownicy. Podawaj z jogurtem, owocami i miodem.