Gofry czekoladowe z wiśniami i bitą śmietaną

Czy może być lepszy sposób na rozpoczęcie weekendu niż porcja cieplutkich domowych gofrów? Uznam, że to pytanie retoryczne, bo nie znam nikogo, kto by ich nie uwielbiał! 😉 Wykorzystałem tutaj mój ulubiony przepis na gofry, z których ciasto wychodzi puszyste w środku i delikatnie chrupiące na zewnątrz. Oczywiście przy dłuższym pieczeniu można uzyskać jeszcze bardziej spieczoną skórkę. Do ciasta dla odmiany dodałem odrobinę kakao, uzyskując obłędne gofry czekoladowe, które aż się proszą, aby podać je z wiśniami i bitą śmietaną. Są naprawdę doskonałe i przypominają smakiem kawałek najlepszego tortu szwarcwaldzkiego.

Sos wiśniowy można przygotować w kilka chwil, korzystając ze świeżych lub mrożonych owoców i je krótko gotując, albo po prostu wykorzystać gotowy kompot z domowej spiżarni lub wiśnie w syropie, co jeszcze przyspieszy cały proces. W przypadku skrajnego lenistwa również dżem wiśniowy ze sklepowej półki da radę – wystarczy go jedynie chwilę podgrzać w rondelku. Tak więc możliwości, aby wyczarować te gofry czekoladowe z wiśniami, jest sporo. 😉

Jeszcze na koniec zdradzę Wam mój patent na odgrzewanie gofrów, bo jeśli ktoś nie ma czteroosobowej rodziny, to na pewno nie podoła zjedzeniu 8 gofrów na raz. Chociaż może się mylę? 😉 Co zrobić, gdy jednak mimo wszystko coś nam zostanie na drugi dzień? Gotowe gofry czekoladowe wystarczy włożyć na moment do tostera, a zyskają one drugie życie. Ponownie będą chrupiące i świeże niczym od razu po przygotowaniu. Tak więc zawsze można upiec kilka gofrów na zapas, aby dłużej można było się nimi cieszyć. 😉

Zdjęcie - Gofry czekoladowe z wiśniami i bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiGofry czekoladowe z wiśniami i bitą śmietaną Łukasz Czy może być lepszy sposób na rozpoczęcie weekendu niż porcja cieplutkich domowych gofrów? Uznam, że to pytanie retoryczne, bo nie znam nikogo,… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 8 sztuk
Czas przygotowania: 30 minutCzas gotowania: 30 minut 30 minut

 

SKŁADNIKI

Ciasto na gofry:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 50 g masła
  • 350 ml mleka

 

Sos wiśniowy:

  • 500 g wiśni (świeżych lub mrożonych)*
  • 150 + 50 ml wody
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

 

Bita śmietana:

  • 500 ml śmietany kremówki 36 %
  • 1 łyżka cukru pudru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE

Ciasto na gofry

  1. Mąkę wymieszaj z kakao, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Kolejno wbij jajka, wlej roztopione i przestudzone masło oraz mleko. Wszystko dokładnie połącz ze sobą za pomocą miksera lub trzepaczki. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki, ale nadal lejące. W razie potrzeby dolej więcej mleka lub dosyp mąki.
  2. Ciasto wylewaj na rozgrzaną gofrownicę. Gofry piecz przez około 4-5 minut, aż staną się chrupiące.
  3. Gotowe gofry podawaj z bitą śmietaną (możesz ją wycisnąć za pomocą szprycy) oraz z sosem wiśniowym. Możesz dodatkowo polać je roztopioną czekoladą.

 

Sos wiśniowy

  1. Wiśnie pozbawione pestek zagotuj w rondelku z 150 ml wody oraz cukrem. Gotuj przez około 10-15 minut. Wiśnie w syropie lub kompot wiśniowy po prostu zagotuj.
  2. Skrobię rozrób w 50 ml wody i wlej do gorącego płynu. Całość gotuj przez 1-2 minut, aż sos zgęstnieje. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

 

Bita śmietana

  1. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodając pod koniec miksowania cukier puder.
  2. Bitą śmietanę wyciskaj za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki.

UWAGI

*Zamiast świeżych lub mrożonych wiśni można użyć również gotowego kompotu lub wiśni w syropie i pominąć dodatek cukru oraz wody.

Zdjęcie - Gofry czekoladowe z wiśniami i bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Gofry czekoladowe z wiśniami i bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Gofry czekoladowe z wiśniami i bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy