Gnocchi z szałwią i grzybami

Gnocchi z szałwią i grzybami

Zabrałam się ostatnio za porządkowanie mojej zasobnej już biblioteczki z książkami kucharskimi i wpadła mi w ręce książka Gino D’Acampo “Buonissimo”. Przewertowałam ją pobieżnie i wpadł mi w oko przepis na gnocchi z grzybami i szałwią z dużą ilością okrasy maślanej i na zdjęciu wyglądały obłędnie! Postanowiłam zmierzyć się z tym przepisem, gdyż opis przygotowania nie wyglądał na szczególnie trudny, a w zamrażarce miałam jeszcze resztkę leśnych grzybów. Zrobiłam je bez wielkiego problemu, generalnie jak ktoś kiedyś robił kopytka to proces jest praktycznie taki sam. A wyszły przepyszne! Mięciutkie i puszyste, podane z masełkiem szałwiowym z grzybami i posypane startym parmezanem. Niebo w gębie! Przed wymieszaniem z sosem maślano-grzybowym podsmażyłam moje gnocchi bo lubię tą przysmażoną skorupkę, ale oczywiście wybór należy do Was, polecam ten przepis gorąco! Warto zapoznać się także z innym, równie fenomenalnym przepisem tego autora na panierowaną pierś z kurczaka z salsą pomidorową, którą robi się dosłownie w kilka chwil, a efekt zachwyca, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Gnocchi z szałwią i grzybami / Gnocchi with mushrooms and sage - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gnocchi z szałwią i grzybami

(2 porcje)

Składniki:

  • 300 g obranych ziemniaków
  • sól i pieprz
  • 1 małe jajko, rozbełtane
  • 100 g mąki pszennej, plus dodatkowo do podsypania
  • 100 g masła
  • 120 g mieszanych grzybów, pokrojonych na większe kawałki
  • 1 łyżka drobno pokrojonych świeżch liści szałwii
  • 30 g świeżo startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie, przez około 25-30 minut, odcedź i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Następnie przeciśnij przez praskę do większej miski.
  2. Gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe, dodaj dwie szczypty soli, jajko i mąkę, wymieszaj w misce po czym przełóż na posypaną mąką powierzchnię. Zagniataj aż powstanie elastyczne, lekko lepkie ciasto.
  3. Podziel ciasto na 2 części, zroluj każdą na wałek o średnicy około 1,5 cm średnicy i i pokrój je na 2 cm kawałki.
  4. W większym garnku zagotuj osoloną wodę, i gotuj gnocchi po kilka naraz przez około 2 minuty. Będą gotowe gdy wypłyną na wierzch.
  5. W międzyczasie rozgrzej masło w patelni na średnim ogniu, dodaj grzyby i smaż przez około 2-3 minuty, po czym dodaj szałwię i podsmaż jeszcze przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem i zdejmij z ognia. Włóż gnocchi i dokładnie wymieszaj.
  6. Wyłóż gnocchi z szałwią i grzybami na 2 talerze i podawaj posypane startym parmezanem.

Smacznego!

Zdjęcie - Gnocchi z szałwią i grzybami / Gnocchi with mushrooms and sage - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Gnocchi with mushrooms and sage

(2 servings)

Ingredients:

  • 300 g floury potatoes
  • salt and pepper
  • 1 small egg, lightly beaten
  • 100 g plain flour, plus extra for dusting
  • 100 g butter
  • 120 g mixed wild mushrooms, quartered
  • 1 tbsp finely sliced fresh sage leaves
  • 30 g freshly grated Parmesan cheese

Preparation:

  1. Cook the potatoes in boiling salted water for 25-30 minutes until tender. Drain well, leave to cool slightly and press through a potato ricer into a large bowl.
  2. While the potatoes are still warm, add two pinches of salt, the egg and the flour. Lightly mix then turn out onto a floured surface. Knead lightly until you have soft, slightly sticky dough.
  3. Cut the dough in half and roll each piece into a long sausage shape, about 1,5 cm in diameter and lice into 2 cm pieces.
  4. Bring a large saucepan of salted water to the boil. Drop in the gnocchi, a few at a time, and cook for about 2 minutes. They are ready as soon as they oat to the surface.
  5. Meanwhile, melt the butter in a large frying pan over a medium heat. Once hot, stir in the mushrooms and cook for 2-3 minutes before adding the sage. Season with salt and pepper and remove the pan from the heat and mix in the gnocchi.
  6. Divide between two serving plates and serve sprinkled with the grated Parmesan.

Enjoy!

Zdjęcie - Gnocchi z szałwią i grzybami / Gnocchi with mushrooms and sage - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Gnocchi z szałwią i grzybami / Gnocchi with mushrooms and sage - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów