Gnocchi alla sorrentina

Gnocchi alla sorrentina

Gnocchi alla sorrentina, czyli włoskie kopytka zapiekane w pomidorowym sosie z mozzarellą to jedno z moich ukochanych dań typu comfort-food. W końcu jak można nie kochać tych ziemniaczanych kluseczek z solidną porcją sera i pomidorów? 😉 Gnocchi alla sorrentina to typowe danie wywodzące się z Kampanii, słynącej z najlepszych pomidorów San Marzano, rosnących na wulkanicznej glebie oraz słynnego sera zwanego fior di latte, czyli klasycznej mozzarelli z krowiego mleka. Obok pizzy to jedno z najsłynniejszych dań tego regionu Włoch.

Historia gnocchi alla sorrentina ma swój początek w sprowadzeniu ziemniaków oraz pomidorów do Europy. Ponoć w XVI wieku jeden z kucharzy, pochodzących z Sorrento, postanowił wykorzystać nową bulwę do makaronowego ciasta. Niestety okazało się ono zbyt miękkie, aby zrobić z nich tradycyjny makaron, dlatego postanowił ulepić z nich niewielkie kluseczki, przypominające kształtem orzechy laskowe. Gnocchi były jednakże znane we Włoszech na długo przed pojawieniem się ziemniaków już od czasów rzymskich. Początkowo jednak przygotowywano je z semoliny, mleka, sera oraz jajek. Rzymskie gnocchi alla romana są po dziś dzień robione właśnie z takiego ciasta. Niemniej jednak dzisiaj wracamy do Kampanii.

Gnocchi po sorrentyńsku to proste danie, przypominające zapiekankę, przygotowywane z ziemniaczanych kluseczek skąpanych w sosie marinara na bazie pomidorów doprawionych czosnkiem oraz świeżą bazylią i zapieczonych pod solidną porcją sera mozzarella, oraz współcześnie również parmezanu. Często przygotowuję je na szybko z gotowych włoskich kopytek, które można dostać bez problemu w większości dyskontów, jednakże najlepiej oczywiście smakują, gdy zrobimy je samodzielnie.

Aby zrobić dobre gnocchi, potrzebujemy mączystych ziemniaków o dużej zawartości skrobi, jajka oraz mąki (najlepiej drobno zmielonej typu 00, ale 450 też będzie dobra). Ziemniaki najlepiej ugotować w mundurkach lub upiec. Dzięki temu nie nabiorą one wody i nie będą potrzebować dużej ilości mąki. Zwykle na 1 kg ziemniaków używam tylko 100-200 g mąki (potrzebna ilość zależy od gatunku ziemniaków), dzięki czemu kopytka wychodzą bardzo delikatne – wprost rozpływają się w ustach. Ciasto na gnocchi krótko zagniatamy do połączenia się składników i formujemy nieduże wałeczki, które następnie kroimy pod kątem na kopytka. Finalnie nadajemy im charakterystyczny kształt przy pomocy deseczki z rowkami, zwanej cavarola (pokazałem to na wideo poniżej). Można go również uzyskać za pomocą widelca lub nawet pominąć ten krok bez szkody dla smaku. Gnocchi gotujemy krótko – maksymalnie 2 minuty od wypłynięcia w dobrze osolonym wrzątku, a następnie wrzucamy do przygotowanego sosu marinara. Finalnie posypujemy serami, zapiekamy i cieszymy się doskonałymi gnocchi alla sorrentina!

Zdjęcie - Gnocchi alla sorrentina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gnocchi alla sorrentina – włoskie kopytka zapiekane w pomidorowym sosie

 

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki na Gnocchi alla sorrentina:

Gnocchi:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok. 150 g mąki pszennej (najlepiej 00 lub 450) + do podsypywania
  • 1 łyżeczka soli

 

  Sos pomidorowy:

  • 2 puszki krojonych pomidorów lub passaty pomidorowej (ok. 800 g), polecam Mutti
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 ostra suszona papryczka peperoncino (opcjonalnie)
  • garść listków świeżej bazylii
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

 

  Dodatkowo:

  • 2 kulki mozzarelli (250 g)
  • 50 g tartego parmezanu

Jak przygotować Gnocchi alla sorrentina?

Gnocchi

  1. Ziemniaki wyszoruj (nie obieraj), wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj przez ok. 35-40 minut do miękkości. Odcedź i pozostaw do całkowitego wystudzenia bez przykrycia.
  2. Obierz je ze skórki, a następnie przeciśnij przez praskę.
  3. Do ziemniaków wbij jajko i dodaj mąkę. Dokładnie wymieszaj i krótko zagnieć, aż składniki się połączą. Ciasto ma być zwarte, lecz nadal lekko lepkie. W razie potrzeby dosyp więcej mąki.
  4. Weź porcję ciasta i uformuj z niej wałeczek o średnicy ok. 2 cm na podsypanej mąką stolnicy. Pokrój go na kopytka o grubości ok. 1,5 cm.
  5. Przy pomocy deseczki do gnocchi lub widelca uformuj charakterystyczne rowki (pokazałem to na filmie). Oczywiście etap ten można pominąć.
  6. Gnocchi gotuj w dobrze osolonej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia. Najlepiej gotować je partiami na 2-3 tury.
  7. Kluseczki wyławiamy i dodajemy wprost do sosu, albo odcedzamy i czekamy, aż wszystkie będą gotowe.

 

  Sos pomidorowy

  1. Ząbki czosnku obierz i zmiażdż płaską częścią noża.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć ząbki czosnku. Podsmaż je przez chwilę, aż zaczną pachnieć. Dodaj pokruszone peperoncino jeśli używasz.
  3. Wlej pomidory lub passatę i gotuj sos przez około 5 minut. Kolejno dodaj listki bazylii i gotuj jeszcze przez kolejne 5 minut.
  4. Sos dopraw solą oraz pieprzem do smaku i wrzuć ugotowanie gnocchi. Wymieszaj z sosem.
  5. Danie przełóż do żaroodpornego naczynia lub pozostaw na patelni, jeśli nadaje się do zapiekania.
  6. Na wierzchu dania ułóż kawałki podartej mozzarelli i posyp całość parmezanem.
  7. Wstaw do pieca nagrzanego do 220°C i piecz przez 20 minut, aż ser ładnie się przyrumieni. Podawaj gorące.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareJak formować gnocchi?Zdjęcie - Gnocchi alla sorrentina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów