Gnocchi alla sorrentina

Gnocchi alla sorrentina, czyli włoskie kopytka zapiekane w pomidorowym sosie z mozzarellą to jedno z moich ukochanych dań typu comfort-food. W końcu jak można nie kochać tych ziemniaczanych kluseczek z solidną porcją sera i pomidorów? 😉 Gnocchi alla sorrentina to typowe danie wywodzące się z Kampanii, słynącej z najlepszych pomidorów San Marzano, rosnących na wulkanicznej glebie oraz słynnego sera zwanego fior di latte, czyli klasycznej mozzarelli z krowiego mleka. Obok pizzy to jedno z najsłynniejszych dań tego regionu Włoch.
Historia gnocchi alla sorrentina ma swój początek w sprowadzeniu ziemniaków oraz pomidorów do Europy. Ponoć w XVI wieku jeden z kucharzy, pochodzących z Sorrento, postanowił wykorzystać nową bulwę do makaronowego ciasta. Niestety okazało się ono zbyt miękkie, aby zrobić z nich tradycyjny makaron, dlatego postanowił ulepić z nich niewielkie kluseczki, przypominające kształtem orzechy laskowe. Gnocchi były jednakże znane we Włoszech na długo przed pojawieniem się ziemniaków już od czasów rzymskich. Początkowo jednak przygotowywano je z semoliny, mleka, sera oraz jajek. Rzymskie gnocchi alla romana są po dziś dzień robione właśnie z takiego ciasta. Niemniej jednak dzisiaj wracamy do Kampanii.
Gnocchi po sorrentyńsku to proste danie, przypominające zapiekankę, przygotowywane z ziemniaczanych kluseczek skąpanych w sosie marinara na bazie pomidorów doprawionych czosnkiem oraz świeżą bazylią i zapieczonych pod solidną porcją sera mozzarella, oraz współcześnie również parmezanu. Często przygotowuję je na szybko z gotowych włoskich kopytek, które można dostać bez problemu w większości dyskontów, jednakże najlepiej oczywiście smakują, gdy zrobimy je samodzielnie.
Aby zrobić dobre gnocchi, potrzebujemy mączystych ziemniaków o dużej zawartości skrobi, jajka oraz mąki (najlepiej drobno zmielonej typu 00, ale 450 też będzie dobra). Ziemniaki najlepiej ugotować w mundurkach lub upiec. Dzięki temu nie nabiorą one wody i nie będą potrzebować dużej ilości mąki. Zwykle na 1 kg ziemniaków używam tylko 100-200 g mąki (potrzebna ilość zależy od gatunku ziemniaków), dzięki czemu kopytka wychodzą bardzo delikatne – wprost rozpływają się w ustach. Ciasto na gnocchi krótko zagniatamy do połączenia się składników i formujemy nieduże wałeczki, które następnie kroimy pod kątem na kopytka. Finalnie nadajemy im charakterystyczny kształt przy pomocy deseczki z rowkami, zwanej cavarola (pokazałem to na wideo poniżej). Można go również uzyskać za pomocą widelca lub nawet pominąć ten krok bez szkody dla smaku. Gnocchi gotujemy krótko – maksymalnie 2 minuty od wypłynięcia w dobrze osolonym wrzątku, a następnie wrzucamy do przygotowanego sosu marinara. Finalnie posypujemy serami, zapiekamy i cieszymy się doskonałymi gnocchi alla sorrentina!
Gnocchi alla sorrentina – włoskie kopytka zapiekane w pomidorowym sosie
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 2 godziny
Składniki na Gnocchi alla sorrentina:
Gnocchi:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- ok. 150 g mąki pszennej (najlepiej 00 lub 450) + do podsypywania
- 1 łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
- 2 puszki krojonych pomidorów lub passaty pomidorowej (ok. 800 g), polecam Mutti
- 4 ząbki czosnku
- 1 ostra suszona papryczka peperoncino (opcjonalnie)
- garść listków świeżej bazylii
- 30 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 2 kulki mozzarelli (250 g)
- 50 g tartego parmezanu
Jak przygotować Gnocchi alla sorrentina?
Gnocchi
- Ziemniaki wyszoruj (nie obieraj), wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj przez ok. 35-40 minut do miękkości. Odcedź i pozostaw do całkowitego wystudzenia bez przykrycia.
- Obierz je ze skórki, a następnie przeciśnij przez praskę.
- Do ziemniaków wbij jajko i dodaj mąkę. Dokładnie wymieszaj i krótko zagnieć, aż składniki się połączą. Ciasto ma być zwarte, lecz nadal lekko lepkie. W razie potrzeby dosyp więcej mąki.
- Weź porcję ciasta i uformuj z niej wałeczek o średnicy ok. 2 cm na podsypanej mąką stolnicy. Pokrój go na kopytka o grubości ok. 1,5 cm.
- Przy pomocy deseczki do gnocchi lub widelca uformuj charakterystyczne rowki (pokazałem to na filmie). Oczywiście etap ten można pominąć.
- Gnocchi gotuj w dobrze osolonej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia. Najlepiej gotować je partiami na 2-3 tury.
- Kluseczki wyławiamy i dodajemy wprost do sosu, albo odcedzamy i czekamy, aż wszystkie będą gotowe.
Sos pomidorowy
- Ząbki czosnku obierz i zmiażdż płaską częścią noża.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć ząbki czosnku. Podsmaż je przez chwilę, aż zaczną pachnieć. Dodaj pokruszone peperoncino jeśli używasz.
- Wlej pomidory lub passatę i gotuj sos przez około 5 minut. Kolejno dodaj listki bazylii i gotuj jeszcze przez kolejne 5 minut.
- Sos dopraw solą oraz pieprzem do smaku i wrzuć ugotowanie gnocchi. Wymieszaj z sosem.
- Danie przełóż do żaroodpornego naczynia lub pozostaw na patelni, jeśli nadaje się do zapiekania.
- Na wierzchu dania ułóż kawałki podartej mozzarelli i posyp całość parmezanem.
- Wstaw do pieca nagrzanego do 220°C i piecz przez 20 minut, aż ser ładnie się przyrumieni. Podawaj gorące.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareJak formować gnocchi?