Gniazdka drobiowe z jajkiem i mozzarellą – z piekarnika
Pewnie większość osób zna kotleciki mielone z jajkiem na twardo, zwane jaskółczymi gniazdami lub jajkami po szkocku. Ale czy robiliście już mielone z pastą jajeczną? Te drobiowe gniazdka, wypełnione nadzieniem z gotowanych jajek, zapieczone pod plastrem mozzarelli są bardzo smaczne i ładnie wyglądają na talerzu. Sprawdzą się i jako propozycja na obiad w środku tygodnia, jak i na niedzielę.
Jest to też fajna opcja obiadowa, gdy chcemy ograniczyć spożywanie posiłków smażonych, bo kotleciki te pieczone są w piekarniku.
A jeśli pomysł połączenia mięsa mielonego i jajek spodobał Ci się, zobacz również przepis na pyszną roladę drobiową z jajkami i serem.
Składniki na gniazdka drobiowe z jajkiem i mozzarellą:
- 500 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie z indyka)
- 1 cebula
- 1 białko
- 1 łyżeczka musztardy
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- mielona papryka słodka i ostra
- oregano
- mielony imbir
- sól, pieprz
- olej
Dodatkowo:
- 2 duże jajka
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 mozzarella z zalewy (kulka)
- sól, pieprz
Jak zrobić gniazdka drobiowe z jajkiem i mozzarellą?
Dwa jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Łączymy z majonezem i musztardą. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę. Smażymy na niewielkim ogniu, do zeszklenia.
Do miski dodajemy mięso mielone, przestudzoną cebulę, musztardę, białko, posiekaną natkę oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy 5 okrągłych kotlecików. Przenosimy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, po czym w każdym robimy wgłębienie (zostawiamy wyższe brzegi). W przygotowane wgłębienie nakładamy pastę jajeczną.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut. Po tym czasie na kotlecikach kładziemy po 1 plasterku mozzarelli. Oprószamy mieloną papryką. Zapiekamy dalej, przez około 15 minut, aż ser się roztopi.
Polecam również przepis na Naleśniki z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem