Gniazdka drobiowe z jajkiem i mozzarellą – z piekarnika

Gniazdka drobiowe z jajkiem i mozzarellą – z piekarnika

Pewnie większość osób zna kotleciki mielone z jajkiem na twardo, zwane jaskółczymi gniazdami lub jajkami po szkocku. Ale czy robiliście już mielone z pastą jajeczną? Te drobiowe gniazdka, wypełnione nadzieniem z gotowanych jajek, zapieczone pod plastrem mozzarelli są bardzo smaczne i ładnie wyglądają na talerzu. Sprawdzą się i jako propozycja na obiad w środku tygodnia, jak i na niedzielę.

Jest to też fajna opcja obiadowa, gdy chcemy ograniczyć spożywanie posiłków smażonych, bo kotleciki te pieczone są w piekarniku.

A jeśli pomysł połączenia mięsa mielonego i jajek spodobał Ci się, zobacz również przepis na pyszną roladę drobiową z jajkami i serem.

Zdjęcie - Gniazdka drobiowe z jajkiem i mozzarellą – z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na gniazdka drobiowe z jajkiem i mozzarellą:

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie z indyka)
  • 1 cebula
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • mielona papryka słodka i ostra
  • oregano
  • mielony imbir
  • sól, pieprz
  • olej

Dodatkowo:

  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 mozzarella z zalewy (kulka)
  • sól, pieprz

 

Jak zrobić gniazdka drobiowe z jajkiem i mozzarellą?

Dwa jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Łączymy z majonezem i musztardą. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę. Smażymy na niewielkim ogniu, do zeszklenia.

Do miski dodajemy mięso mielone, przestudzoną cebulę, musztardę, białko, posiekaną natkę oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy 5 okrągłych kotlecików. Przenosimy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, po czym w każdym robimy wgłębienie (zostawiamy wyższe brzegi). W przygotowane wgłębienie nakładamy pastę jajeczną.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut. Po tym czasie na kotlecikach kładziemy po 1 plasterku mozzarelli. Oprószamy mieloną papryką. Zapiekamy dalej, przez około 15 minut, aż ser się roztopi.

Polecam również przepis na Naleśniki z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem  Zdjęcie - Gniazdka drobiowe z jajkiem i mozzarellą – z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gniazdka drobiowe z jajkiem i mozzarellą – z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gniazdka drobiowe z jajkiem i mozzarellą – z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gniazdka drobiowe z jajkiem i mozzarellą – z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gniazdka drobiowe z jajkiem i mozzarellą – z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów