Gęsie wątróbki z karmelizowaną cebulą i jabłkami
„Z wszystkich drobiowych wątróbek najsmaczniejsze są gęsie. Jeśli jeszcze są z gęsi owsianych to również zdrowe. Ni są zbyt tanie, ale warte swojej ceny. Pysznie smakują z karmelizowaną w brązowym cukrze cebulą i jabłkami. Doskonałym dodatkiem do niej są prezentowane w poprzednim poście placki ryżowe. Wszystko usmażone na smalczyku roślinnym Smakowita Pajda, która zaskoczyła mnie tym, że sprawdza się doskonale nie tylko do wytrawnych dań, ale dzięki dodanym z dużym wyczuciem przyprawom można jej użyć również do karmelizowania cebuli czy jabłek. Producentowi należy się duży plus za tak staranne dopracowany skład produktu.”
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Gęsie wątróbki z karmelizowaną cebulą i jabłkami
(przepis własny)
Składniki dla 2 osób:
300g gęsiej wątróbki
2 cebule
2 jabłka
3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulą i jabłkiem
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka mąki pszennej
sól
pieprz
Wątróbkę dokładnie umyć, usunąć błony i tłuszcz, pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Jabłka przeciąć na cztery części, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki.
Na patelni rozgrzać 1łyżkę smalczyku roślinnego. Wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu tak długo, aż się skarmelizuje. Wsypać cebulę i jabłka. Smażyć 10 minut.
W tym samym czasie na drugiej patelni roztopić pozostały smalczyk. Wątróbkę obtoczyć w mące i smażyć na smalczyku z obu stron. Prawidłowo usmażona wątróbka powinna być zrumieniona z zewnątrz i różowa w środku. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z karmelizowaną cebulą i jabłkami.