Galaretka z pigwy, z imbirem i kurkumą


Zdjęcie - Galaretka z pigwy, z imbirem i kurkumą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wczoraj wieczorem zerwałam pigwy. Pomyślałam że zrobię z nich galaretkę, w której substancją żelującą jest agaranta. Galaretka jest z kurkumą i imbirem, posłodzona miodem akacjowym. Skropiliśmy ją sokiem z cytryny.
Można też zrobić z tego kisiel.


na 2 sztuki:
400 ml wody + 100 ml
1 duża lub kilka małych owoców pigwy
1/2 łyżeczki kurkumy
1 opakowanie agaranty (6 gram)
2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z imbiru
łyżka miodu

Pigwę pokroić, wypestkować i zagotować w 400 ml wody kilka minut. Dodać kurkumę i sok z imbiru. Opakowanie agaranty rozpuścić w 100 ml zimnej wody mieszać do uzyskania gładkiej masy. Następnie przelać do gotujących się owoców pigwy i szybko wymieszać i gotować 1-2 minuty. Wystudzić i zanim zacznie tężeć dodać miód. Przelać do pucharków. Schłodzić w lodówce.
Agaranta rozpuszcza się dobrze w wodzie około 90 stopni, natomiast żeluje płyny po obniżeniu się temperatury do około 40-35 stopni C. Przed podaniem galaretki można skropić sokiem z cytryny.

Zdjęcie - Galaretka z pigwy, z imbirem i kurkumą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Galaretka z pigwy, z imbirem i kurkumą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy