Galaretka drobiowa z brokułami
Syn złożył zamówienie na galaretkę na swoje imieniny, w dzień św. Patryka często wpadają mili, ale bardzo głodni goście. Przygotowałam lekką galaretkę z drobiu, groszku i brokuła. Potrawa bardzo lekka i dość prosta, trzeba ją jednak przygotować dzień wcześniej. Galaretkę drobiową z warzywami polecam również na świąteczny stół. Na święta polecam również lekki pasztet drobiowy z pistacjami lub pasztet domowy :-)
Składniki na 8-9 porcji
- 2 udka i 2 piersi kurczaka
- 2 marchewki
- groszek zielony ( u mnie z puszki, mrożony będzie miał ładniejszy kolor )
- 1 opakowanie mrożonego brokuła 450 g
- 1 cebula lekko nacięta
- 3 liście laurowe
- 4 gałązki pietruszki
- 4 łyżki żelatyny
- łyżka soku z cytryny + łyżeczka cukru
- sól i pieprz
- Dokładnie umyte mięso kurczaka daję do garnka, dolewam około 2 litry wody. Gotuję 30 minut.
- Dodaję pietruszkę, cebulę, marchewkę, liście laurowe, doprawiam i nadal gotuję około 1 godzinę na małym ogniu.
- Mięso i warzywa wyciągam z wywaru do przestudzenia.
- Brokuły gotuję w osobnym garnku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki soku z cytryny, około 6 minut. Cukier i sok z cytryny pozwolą zachować piękny, zielony kolor warzywa. Gotowe brokuły odcedzam.
- Wywar z rosołu dokładnie odcedzam przez gęste sito, lub gazę. Odlewam 1, 5 litra. W części gorącego wywaru, dokładnie rozpuszczam 4 pełne łyżki żelatyny i dolewam do reszty odmierzonego bulionu.
- Na dno salaterek daję kolejno groszek, marchewkę pokrojoną w plasterki, drobno pokrojone mięso i brokuły. Mięso i warzywa zalewam bulionem i odstawiam na noc do lodówki.
- Galaretki smakują z dodatkiem octu winnego i z pieczywem. Smacznego :-)