Futomaki z zielonym szparagiem i bekonem na majonezie

Kolejny przepis: „Asparagus Roll” – z książki „The encyclopedia of sushi rolls” (Ken Kawasumi), która jest obecnie moją inspiracją, gdy robię sushi. Znowu szok, gdyż w sushi pojawiają się szparagi, bekon oraz majonez :) Jeżeli lubicie sushi, to koniecznie musicie tę wersję wypróbować. Na pewno zasmakuje Wam tak samo jak mnie.

Zdjęcie - Futomaki z zielonym szparagiem i bekonem na majonezie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
(przepis na 24 sztuki, czyli 2 futomaki)

2-4 zielone szparagi
8 plasterków bekonu
2 łyżki majonezu
200 g ugotowanego ryżu na sushi (patrz przygotowanie ryżu)
2 płaty glonów nori

Przygotowanie:

Szparagi umyć, pozbawić twardych końcówek (metoda nr 1: obciąć ok. 1/3 szparaga od dołu lub metoda nr 2: wygiąć szparaga i końcówka sama się odłamie w okolicy 1/3 szparaga) i umieścić w garnku na stojąco, tak aby 1/3 wysokości szparagów wystawała z główkami ponad wodę. Gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru przez ok. 1-2 minuty (mniej niż normalnie, ale ma być półtwardy i chrupać w sushi). Ugotować ryż zgodnie z tym przepisem. Ułożyć na macie bambusowej nori świecącą stroną do dołu, ubrać rękawiczki winylowe, rozprowadzić na nich po kropelce oleju i ułożyć po ½ ryżu na każdym z nori, położyć pasterki bekonu wzdłuż, aby zachodziły na siebie, posmarować majonezem i ułożyć po 1 lub 2 szparagi. Uformować rulon i pokroić nożem zamoczonym w zimnej wodzie na 12 części.

Zdjęcie - Futomaki z zielonym szparagiem i bekonem na majonezie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy