Frittata z chorizo i czerwoną papryką
To taki szybki obiad, a do tego świetny sposób na wykorzystanie wszystkich lodówkowych resztek. Ta frittata to ukłon w stronę czerwonego koloru. Jest tu czerwona papryka i pikantna kiełbasa chorizo, która nawet olej barwi na szalenie pomarańczowy kolor. Świetna na ciepło, bardzo dobra także na zimno.
Frittata z chorizo i czerwoną papryką
Składniki
- chorizo - 200 g
- papryka czerwona - 1 sztuka
- cebula - mała, 1 sztuka
- czosnek - 1 ząbek
- jajka - 3 sztuki
- kwaśna śmietana - 3 łyżki
- olej - 1 łyżka
- szczypiorek - do podania
- sól, pieprz -
Sposób przygotowania
Paprykę i chorizo pokrój w paseczki, poszatkuj cebulę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj kiełbasę-niech się lekko wytopi. Dorzuć cebulę, lekko rozgnieciony ząbek czosnku, smaż aż cebula się zeszkli. Jajka wymieszaj ze śmietaną, przypraw do smaku. Na patelnię wlej mieszankę jaj, przykryj pokrywką. Smaż na małym ogniu, aż cała masa się zetnie. Podawaj ciepłe, posypane posiekanym szczypiorkiem lub innymi ziołami.